• Kluski Śląskie CookEasy+
  • Kluski Śląskie CookEasy+
  • Kluski Śląskie CookEasy+

Danie główne

Kluski Śląskie CookEasy+

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

1kg ziemniaków,
1 jajko,
250g mąki ziemniaczanej,
sól

Przepis podstawowy

1.

Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie tak, by były zwarte, nierozgotowane.

2.

W misie robota zamontuj mieszadło. Uruchom robot ustawiając predkośc pracy w pozycję 2-3. Rozbijaj ziemniaki przez około 1-2 minuty.

3.

Po tym czasie dodaj mąką ziemniaczaną oraz jajko, mieszaj kolejną minutę, na koniec dodaj sól

4.

Podsyp mąką ziemniaczaną i mieszaj jeszcze 10 sekund.

5.

Z tak wyrobionego ciasta formuj kuli o średnicy od 3 do 5 cm. Palcem zrób wgłębienie w każdej z nich.

6.

Kluski wrzuć na wrzątek, gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Od czasu do czasu wymieszaj aby nie przykleiły się do dna.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.