• Beza pavlova z zimowymi owocami

Deser

Beza pavlova z zimowymi owocami

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C.

2

Przełóż białka jaj do misy robota kuchennego, po zamocowaniu trzepaczki. Ustaw prędkość pracy na 1 i ubijaj, aż z białek powstanie piana. Następnie powoli zwiększaj prędkość do prędkości 5 i ubijaj białka, aż na ich powierzchni zaczną tworzyć się lekkie wzniesienia. Do wciąż pracującego urządzenia stopniowo dodaj cukier, wsypując po jednej łyżce, i ubijaj, aż beza będzie sztywna i błyszcząca.

3

W małym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt waniliowy, a następnie delikatnie wmieszaj w bezę.

4

Łyżką przełóż połowę masy bezowej na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i rozsmaruj w okrąg o średnicy 23 cm. Uformuj brzeg, nakładając łyżką duże porcje pozostałej masy bezowej na krawędzie.

5

Piecz bezę przez 1,5 godziny lub do momentu, aż będzie sucha, lecz wciąż dość miękka w środku. Wyłącz piekarnik, lecz pozostaw bezę w środku do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny.

6

Przelej śmietanę do misy robota kuchennego, po zamocowaniu czystej trzepaczki. Ubijaj, aż będzie gęsta.

7

W blenderze zblenduj owoce. Część pozostaw całych.

8

Zdejmij bezę z papieru do pieczenia i przełóż na talerz, a następnie wypełnij środek bitą śmietaną. Udekoruj owocami i posyp liśćmi mięty przed podaniem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

NA BEZĘ
Białka jaj
4
Cukier drobny
225 g
Mąka kukurydziana
1 łyżeczka
Biały ocet winny
1 łyżeczka
Ekstrakt waniliowy
pół łyżeczki


Do przyozdobienia:

DO DEKORACJI
Śmietana kremówka
300 ml
Pestki granatu
30 g
Maliny
50 g
Jagody
50 g
Marakuja, z wybranymi nasionami i bez skórki
2
Czerwona pomarańcza, podzielona na cząstki
1
Mięta, liście bez łodyżek
pół małego pęczka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.