Deser
Beza pavlova z zimowymi owocami
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- blender
SKŁADNIKI:
Do przyozdobienia:
Przepis podstawowy
1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 130°C.
2
Przełóż białka jaj do misy robota kuchennego, po zamocowaniu trzepaczki. Ustaw prędkość pracy na 1 i ubijaj, aż z białek powstanie piana. Następnie powoli zwiększaj prędkość do prędkości 5 i ubijaj białka, aż na ich powierzchni zaczną tworzyć się lekkie wzniesienia. Do wciąż pracującego urządzenia stopniowo dodaj cukier, wsypując po jednej łyżce, i ubijaj, aż beza będzie sztywna i błyszcząca.
3
W małym naczyniu wymieszaj mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt waniliowy, a następnie delikatnie wmieszaj w bezę.
4
Łyżką przełóż połowę masy bezowej na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem i rozsmaruj w okrąg o średnicy 23 cm. Uformuj brzeg, nakładając łyżką duże porcje pozostałej masy bezowej na krawędzie.
5
Piecz bezę przez 1,5 godziny lub do momentu, aż będzie sucha, lecz wciąż dość miękka w środku. Wyłącz piekarnik, lecz pozostaw bezę w środku do ostygnięcia na co najmniej 3 godziny.
6
Przelej śmietanę do misy robota kuchennego, po zamocowaniu czystej trzepaczki. Ubijaj, aż będzie gęsta.
7
W blenderze zblenduj owoce. Część pozostaw całych.
8
Zdejmij bezę z papieru do pieczenia i przełóż na talerz, a następnie wypełnij środek bitą śmietaną. Udekoruj owocami i posyp liśćmi mięty przed podaniem.