• Chrupiąca sałatka coleslaw z czerwonej kapusty

Przystawka

Chrupiąca sałatka coleslaw z czerwonej kapusty

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Zamocuj malakser w górnej części robota kuchennego i załóż ostrze. W malakserze umieść żółtka jaj, musztardę, ocet i sok z cytryny, po czym ustaw prędkość pracy robota na 2. Do komory załadowczej pracującego malaksera powoli wlewaj olej, aż powstanie gęsty sos. Dopraw do smaku.

2

Zdejmij malakser z robota kuchennego i przelej dressing do miski. Odstaw.

3

Wyczyść wnętrze malaksera i zamocuj tarczę do rozdrabniania na grubo. Ponownie zamocuj malakser w górnym gnieździe i ustaw prędkość pracy robota na 2. Rozdrobnij marchewki i cebule. Wyjmij rozdrobnione warzywa i zmień tarczę na tarczę do krojenia w cienkie plastry. Pokrój kapustę w cienkie plastry i dodaj do marchewek i cebuli.

4

Dodaj około 5 łyżek dressingu do warzyw i wymieszaj, aby składniki połączyły się. W razie potrzeby dodaj więcej dressingu. Posyp posiekanym szczypiorkiem i podawaj.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

NA DRESSING
Żółtka jaj
5
Musztarda dijon
1 łyżeczka
Biały ocet winny
1,5 łyżki
Sok z cytryny pół łyżki
Olej z orzeszków ziemnych
280 ml
Sól i pieprz
NA SAŁATKĘ COLESLAW
Czerwona kapusta
ćwierć główki
Marchewki, obrane
2
Cebula, obrana
1
Szczypiorek, posiekany
10 łodyg

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.