Deser
Drożdżowe bułeczki z jabłkami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min.
2
Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy zaczyn i mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka. Wlewamy masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków misy.
3
Uformować z ciasta kulę, włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem i odłożyć na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
4
Gdy ciasto podwoi objętość, krótko wyrobić, podzielić na równe części formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.
5
Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość)
6
Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka.
7
Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut