Deser
Ciasto kajmakowe
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- malakser
- młynek uniwersalny
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Do misy robota wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier puder, pokrojone masło, żółtka oraz gęstą śmietanę.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz.1 i zagnieć kruche ciasto.
3.
Ciasto podziel na 3 części z czego ostatnia powinna być trochę mniejsza niż pozostałe dwie. Ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.
4.
Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Zimne ciasto kruche zetrzyj. Dwie większe części wyłóż w dwóch takich samych balach do pieczenia (po jednej części w każdej), wyłożonych papierem do pieczenia.
5.
Na ciasta wyłóż dżem porzeczkowy ( na każdą blachę 1 słoiczek)
4.
Orzechy włoskie posiekaj w młynku uniwersalnym i wyłóż po połowie na każde z ciast, na dżem.
5.
Schłodzone białka umieść w misie robota. Dodaj szczyptę soli oraz cukier.
6.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Pod koniec ubijania dodaj kisiel i ubijaj, do połączenia.
Ubitą piane rozłoż na dwie blachy. Na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta.
7.
Tak przygotowane 2 blachy piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem ok 30 min aż do zrumienienia kruchego ciasta.
ostudź.
8.
W międzyczasie w misie robota umieść miękkie masło.
9.
W rameiniu robota zamontuj mieszadło elastyczne i ucieraj do uzyskania białej masy, następnie dodaj po łyżce masę kajmakową.
10.
Na zimny blat ciasta wyłóż krem. Nałóż na niego drugi placek.
11.
Gotowe ciasto należy chłodzić ok 3h