Deser

Ciasto kajmakowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

- młynek uniwersalny

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Ciasto kruche:
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200g masła
3 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
Beza:
6 białek
Szczypta soli
1 szklanka cukru
1 kisiel wiśniowy
Krem:
200g masła
1 puszka masy kajmakowej
Dodatkowo:
2 słoiczki dżemu z czarnej porzeczki
200g posiekanych orzechów włoskich

Przepis podstawowy

1.

Do misy robota wsyp mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj cukier puder, pokrojone masło, żółtka oraz gęstą śmietanę.

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K, uruchom robot ustawiając prędkość pracy w poz.1 i zagnieć kruche ciasto.

3.

Ciasto podziel na 3 części z czego ostatnia powinna być trochę mniejsza niż pozostałe dwie. Ciasto włóż do lodówki, najlepiej na całą noc.

4.

Na ramieniu robota zamontuj malakser wyposażony w tarczę o grubych oczkach. Zimne ciasto kruche zetrzyj. Dwie większe części wyłóż w dwóch takich samych balach do pieczenia (po jednej części w każdej), wyłożonych papierem do pieczenia.

5.

Na ciasta wyłóż dżem porzeczkowy ( na każdą blachę 1 słoiczek)

4.

Orzechy włoskie posiekaj w młynku uniwersalnym i wyłóż po połowie na każde z ciast, na dżem.

5.

Schłodzone białka umieść w misie robota. Dodaj szczyptę soli oraz cukier.

6.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Pod koniec ubijania dodaj kisiel i ubijaj, do połączenia.
Ubitą piane rozłoż na dwie blachy. Na wierzch zetrzyj ostatnią część ciasta.

7.

Tak przygotowane 2 blachy piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C z termoobiegiem ok 30 min aż do zrumienienia kruchego ciasta.

ostudź.

8.

W międzyczasie w misie robota umieść miękkie masło.

9.

W rameiniu robota zamontuj mieszadło elastyczne i ucieraj do uzyskania białej masy, następnie dodaj po łyżce masę kajmakową.

10.

Na zimny blat ciasta wyłóż krem. Nałóż na niego drugi placek.

11.

Gotowe ciasto należy chłodzić ok 3h

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.