Danie główne
Kluski Śląskie CookEasy+
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Ziemniaki obierz, gotuj w osolonej wodzie tak, by były zwarte, nierozgotowane.
2.
W misie robota zamontuj mieszadło. Uruchom robot ustawiając predkośc pracy w pozycję 2-3. Rozbijaj ziemniaki przez około 1-2 minuty.
3.
Po tym czasie dodaj mąką ziemniaczaną oraz jajko, mieszaj kolejną minutę, na koniec dodaj sól
4.
Podsyp mąką ziemniaczaną i mieszaj jeszcze 10 sekund.
5.
Z tak wyrobionego ciasta formuj kuli o średnicy od 3 do 5 cm. Palcem zrób wgłębienie w każdej z nich.
6.
Kluski wrzuć na wrzątek, gotuj w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od wypłynięcia.
Od czasu do czasu wymieszaj aby nie przykleiły się do dna.