Deser

Drożdżowe bułeczki z jabłkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Przykrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 min.

2

Do misy robota wsypujemy mąkę, sól, cukier i żółtka. Dodajemy zaczyn i mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka. Wlewamy roztopione i przestudzone masło i mieszamy do momentu, aż ciasto nie będzie przywierało do boków misy.

3

Uformować z ciasta kulę,włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ręcznikiem i odłożyć na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce.

4

Gdy ciasto podwoi objętość, krótko wyrobić, podzielić na równe części formować bułeczki - spłaszczać, nakładać nadzienie i dokładnie zlepiać.

5

Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (powinny podwoić objętość).

6

Przed włożeniem do pieca posmarować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem mleka

7

Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 minut

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

550 g mąki pszennej
30 g drożdży świeżych
45 g roztopionego masła
szklanka mleka
1 jajko
2 żółtka
3 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
prażone jabłka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.