• Smak Tradycji - Żurek Polski
  • Smak Tradycji - Żurek Polski
  • Smak Tradycji - Żurek Polski

Zupa

Smak Tradycji - Żurek Polski

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

200 g białej kiełbasy,
200g kiełbasy śląskiej,
200 g ziemniaków,
1 cebula,
500 ml zakwasu żurku,
2 ząbki czosnku,
majeranek,
pieprz,
sól,
2 grzyby suszone,
10 g smalcu,
2 litry wody

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne.

2.

Uruchom robot, ustaw temperaturę gotowania na 97st.C.,zatwierdź.

3.

Prędkość pracy robota ustaw w pozycję 2 z łyżeczką. Na dnie misy umieść pokrojone w kostkę: kiełbasę oraz cebulę, dodaj 1 łyżkę smalcu.

4.

Ustaw czas na 5 minut.

5.

Po wskazanym czasie dodaj siekane suszone grzyby, rozgnieciony czosnek, wodę oraz ziemniaki. Całość gotuj kolejne 20 minut.

6.

Następnie dodaj  zakwas.

7.

Gotuj 5 minut.

8.

Dodaj przyprawy. Gotuj 1 minutę.

9.

Żurek podawaj ciepły, ecz nie gorący 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.