Deser
Torcik Oreo
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
PRZYGOTOWANIE SPODU: Rozpuścić masło Z ciasteczek oreo zeskrobac krem do miseczki (będzie potrzebny później) ciasteczka rozkruszyć np za pomocą blendera. Dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać. Wyłożyć tortownicę.
2
PRZYGOTOWANIE KREMU: Ubić kremówkę, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii oraz mascarpone. Dobrze wymieszać. Rozpuścić białą czekoladę w wodnej kąpieli, trochę przestudzić i dodać do kremu. Dodać również krem wyskrobany z ciasteczek oreo. Wymieszać ostatni raz za pomocą robota. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać już za pomocą szpatułki lub łyżki. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki.
3
PRZYGOTOWANIE POLEWY: Śmietankę podgrzać ale nie zagotować i wyłączyć. Wrzucić pokruszona czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na sam koniec dodać maslo i rozmieszać az do jego rozpuszczenia. Wtedy polewa będzie miala ladny połysk. Wystudzić ale obserwować czy jest jeszcze płynna. Płynna rozsmarować na torciku. Torcik najlepiej zrobić wieczorem żeby trafił na całą noc do lodówki. .