Deser

Ciasto drożdżowe - podstawowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

250 ml mleka 3,2%,
60 g cukru,
1 op cukru waniliowego,
50 g masła,
14 g suszonych drożdży,
600 g mąki,
1 jajko,
1 żółtko,
sól

Przepis podstawowy

1.

Wszystkie produkty powinny posiadac temperaturę pokojową (19-23st.C.)

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło uniwersalne.

3.

Do misy robota wlej letnie mleko, dodaj cukier, masło, jajo, drożdże oraz mąkę.

4.

Ustaw temperaturę misy na 30st.C.

5.

Mieszaj ciasto z prędkością „2” przez 5 minut.

6.

Gdy będzie dobrze wyrobione, uruchom program "wyrastanie ciasta"
lub podgrzewanie misy przez 60 minut w temperaturze 30 st.C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.