Deser

Piernik niedzielny

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

350 g mąki pszennej,
100 g masła,
250 ml mleka,
150 g drobnego cukru,
100 ml miodu,
2 średnie jajka,
100g powideł śliwkowych,
10 g sody oczyszczonej,
20 g przyprawy do piernika,
10 g kakao

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj hak do ciasta.

2.

W misie umieść odpowiednio masło, miód, powidła śliwkowe, kakao, przyprawę do piernika.

3.

Uruchom robot ustawiając prędkość pracy na 1 a temperaturę na 85 st.C.

4.

Mieszaj przez około 2 minuty, do roztopienia masła i połączenia wszystkich składników.

5.

Teraz, w misie robota umieść mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Wlej także mleko oraz jajka.

6.

Całość wymieszaj 5-6minut z prędkością 1-2.

7.

Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

8.

Blaszkę umieść na środkowej półce w dobrze nagrzanym piekarniku.
Piecz bez termoobiegu w temperaturze 175 st.C.

9.

Piecz 45 minut. Po tym czasie srawdż "patyczkiem" czy ciasto jest suche w środku. Jeśli tak wyłącz piekarnik i lekko uchyl drzwiczki. Temperatura będzie powoli spadać.
Po 15 minutach możesz wyjąć piernik z piekarnika.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.