• Tort rocznicowy

Deser

Tort rocznicowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

ciasto:
5 jajek
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
Serek mascarpone
Śmietana 30% schłodzona
Cukier puder
dekoracja:
Truskawki
Beziki
Płatki migdałów

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.

2.

Białka jaj umieść w misie robota. 

3.

Uruchom robot ustawiając prędkość maksymalną. Białka ubij na sztywno stopniowo dodając cukier.

4.

Gdy piana będzie sztywna, zmniejsz prędkość pracy robota do 1, dodaj żółtka, jedno po drugim.

5.

Przesij mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie połącz. 

6

Ciasto wylej na blachę, Piecz 30 minut w temperaturze 175 st.C.

7.

Po wystudzeniu przekrój biszkopt na pół.

8.

W misie robota ubij śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone.

9.

Biszkopt posmaruj masą, dodaj pokrojone truskawki i pokruszoną bezę. Delikatnie przykryj masą i drugim biszkoptem.

10.

Ten posmaruj drugą częścią masy, posmaruj też boki.

11.

Boki posyp uprażonymi migdałami.

12.

Na wierzch ułóż bezy, truskawki i resztę migdałów. .

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.