Deser

Truskawki pod owsianym crumble

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 6

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Lody:
1 litr mleka
6 żółtek
250 g cukru
1 laska wanilii
100 ml śmietanki kremówki 36%
Crumble:
500 g truskawek
150 g mąki pszennej
150 g masła
50 g płatków owsianych
1/2 szklanki cukru
20 g cukru waniliowego

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj lody.

2.

Misę do lodów zamrażaj przez min 24h

3.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. W misie robota umieść śmietanę, ubij ją na sztywno. Odstaw

4.

Żółtka jaj umieśc  wmisie robota. Robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję 5. Żółka ucieraj z cukrem na puszystą masę.

5.

Mleko podgrzewamy z ziarenkami jednej laski wanilii.

6.

Zmniejsz prędkośc pracy robota do 2, do masy z żółtek wlewaj stopniowo podgrzane mleko, mieszaj 30 sekund. Odstaw masę, by ostygła do temperatury pokojowej.

7.

Delikatnie połącz masę z ubitą wcześniej śmietaną i mieszaj 30-40 minut w misie do lodów.

8.

Przygotuj crumble

9.

Piekarnik rozgrzej do 200 st.C.

10.

Truskawki pokrojone w ćwiartki ułóż w naczyniu żaroodpornym.

11.

W osobnej misce połącz mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy i płatki owsiane wyrabiając dłońmi kruszonkę o konsystencji mokrego piasku.

12.

Truskawki posyp obficie kruszonką i wstaw do piekarnika na ok. 30-40 minut. Gorące crumble podawaj od razu z zimnymi lodami.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.