Deser
Ciasto kruche z kremem budyniowym i owocami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K"
2.
W misie robota umieść 250g mąki, dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.
3.
Uruchm robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, mieszaj około 1 minuty.
4.
Następnie dodaj jajko i zmiksuj krótko ciasto łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.
5.
Ciasto włóż do lodówki na około pół godziny.
6.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około pół cm.
7.
Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palacami.
8.
Piekarnik nagrzej do 190 st.C. a ciasto wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.
9.
Ciasto nakryj folią aluminiową (dno i boki), na spód wysyp obciążenie w postaci np. suchej fasoli . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 - 20 minut lub na złoty kolor.
10.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
11.
Przygotuj krem budyniowy:
12.
Przygotuj 500ml mleka.
Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, resztę zagotuj z dodatkiem cukru pudru (6 łyżek).
Doprowadzić do wrzenia i połącz z budyniem.
13.
Gotuj aż masa będzie bulgotać. Całkowicie ostudź.
14.
Masło ubij do podwojenia objętości, następnie dodawaj po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
Krem wyłóż na ostudzony spód.
15.
Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu tarty. Można zalać gęstniejącą, ale płynna galaretką