Deser

Ciasto kruche z kremem budyniowym i owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

CIASTO KRUCHE:
250 g mąki pszennej
150 g masła (zimnego)
szczypta soli
1/3 szklanki cukru pudru
1 jajko
KREM BUDYNIOWY
1 budyń wanilinowy
500 ml mleka
6 łyżek cukru pudru
100 g masła (temperatura pokojowa)
OWOCE
300 g truskawek

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K"

2.

W misie robota umieść 250g mąki, dodaj pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól oraz cukier puder.

3.

Uruchm robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 3, mieszaj około 1 minuty. 

4.

Następnie dodaj jajko i zmiksuj krótko ciasto łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę.

5.

Ciasto włóż do lodówki na około pół godziny.

6.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości około pół cm.

7.

Placek przenieś do formy i wyłóż nim spód oraz całe boki, starając się jak najmniej ugniatać ciasto palacami.

8.

Piekarnik nagrzej do 190 st.C. a ciasto wstaw do lodówki na czas nagrzania piekarnika.

9.

Ciasto nakryj folią aluminiową (dno i boki), na spód wysyp obciążenie w postaci np. suchej fasoli . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez kolejne 15 - 20 minut lub na złoty kolor.

10.

Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

11.

Przygotuj krem budyniowy:

12.

Przygotuj 500ml mleka.

Pół szklanki mleka wymieszaj z proszkiem budyniowym, resztę zagotuj z dodatkiem cukru pudru (6 łyżek).
Doprowadzić do wrzenia i połącz z budyniem.

13.

Gotuj aż masa będzie bulgotać. Całkowicie ostudź.

14.

Masło ubij do podwojenia objętości, następnie dodawaj po 1 - 2 łyżki budyniu cały czas ubijając.
Krem wyłóż na ostudzony spód.

15.

Truskawki pokrój na plasterki i ułóż na wierzchu tarty. Można zalać gęstniejącą, ale płynna galaretką

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.