Deser
Ptasie mleczko
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
- 8
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Dużą blachę wyłóż herbatnikami
2.
Jedną galaretkę (cytrynową) rozpuść w szklance wody, czyli w połowie tego, co podano w przepisie na opakowaniu galaretki.
3.
Gdy galaretka wystygnie i lekko zacznie gęstnieć, rozlej mleko zagęszczone do 2 szklanek. Jedną szklankę mleka wstaw do lodówki, drugą wlej do misy robota
4.
W miie robota zamontuj trzepaczkę.
5.
Robot uruchom ustawiając prędkosć pracy w pozycję 3 a następnie 5. Ubijaj mleko przez ok. 5 minut, pod koniec ubijania wlej galaretkę, ubijaj jeszcze ok. 1-2 min.
6.
Na herbatniki wyłóż ubite mleko z galaretką i wstaw do lodówki na ok. 30 min.
7.
Gdy pierwsza warstwa będzie tężała analogicznie przygotuj kolejną masę z drugą galaretką (wiśniową)
8.
Na pierwszą warstwę mleka i galaretki wyłóż drugą warstwę, wstaw do lodówki na ok. 30 min do stężenia.
9.
W między czasie rozpuść 2 galaretki (pomarańczowe) w 1 l wody, czyli tak jak w przepisie na opakowaniu galaretki.
10.
Gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylej ją, jako trzecią warstwę deseru, wstaw do lodówki, żeby stężała.