• Ptasie mleczko

Deser

Ptasie mleczko

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 8

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

herbatniki typu petit beurre,
schłodzone mleko zagęszczone niesłodzone 500g
4 galaretki (2 pomarańczowe, 1 cytrynowa, 1 wiśniowa)

Przepis podstawowy

1.

Dużą blachę wyłóż herbatnikami 

2.

Jedną galaretkę (cytrynową) rozpuść w szklance wody, czyli w połowie tego, co podano w przepisie na opakowaniu galaretki.

3.

Gdy galaretka wystygnie i lekko zacznie gęstnieć, rozlej mleko zagęszczone do 2 szklanek. Jedną szklankę mleka wstaw do lodówki, drugą wlej do misy robota

4.

W miie robota zamontuj trzepaczkę.

5.

Robot uruchom ustawiając prędkosć pracy w pozycję 3 a następnie 5. Ubijaj mleko przez ok. 5 minut, pod koniec ubijania wlej galaretkę, ubijaj jeszcze ok. 1-2 min.

6.

Na herbatniki wyłóż ubite mleko z galaretką i wstaw do lodówki na ok. 30 min.

7.

Gdy pierwsza warstwa będzie tężała analogicznie przygotuj kolejną masę z drugą galaretką (wiśniową)

8.

Na pierwszą warstwę mleka i galaretki wyłóż drugą warstwę, wstaw do lodówki na ok. 30 min do stężenia.

9.

W między czasie rozpuść 2 galaretki (pomarańczowe) w 1 l wody, czyli tak jak w przepisie na opakowaniu galaretki.

10.

Gdy galaretka zacznie lekko  tężeć wylej ją, jako trzecią warstwę deseru, wstaw do lodówki, żeby stężała.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.