• Ciasto drożdżowe z owocami

Deser

Ciasto drożdżowe z owocami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki ciasta:
4 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
5 dag drożdży
1/2 kg mąki
owoce - wiśnie lub śliwki lub jagody (borówki amerykańskie).
Składniki na kruszonkę:
1/2 kostki margaryny lub masła (około 100g)
ok. 1/2 szklanki cukru
ok. 3/4 szklanki mąki

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.

2.

Do misy robota wlej całe jajka, dodaj cukier.

3.

Ustaw prędkość pracy robota na 5.

4.

Ubij jajka z cukrem do białości. Kolejno dodaj mleko i olej. Połącz wszystko razem.

5.

Następnie powstałą masę posyp na wierzch pokruszonymi drożdżami. Powstały zaczyn odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. (najlepiej przygotować zaczyn wieczorem a następnego dnia dokończyć).

6.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K.

7.

Uruchom robot, ustaw predkośc racy w pozycję 2. Następnie dodawaj do masy, pojedynczymi partiami przesianą mąkę.

8.

Połącz wszystko razem.

9.

Ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10.

Pozostaw na 15 min.

11.

 W tym czasie przygotuj kruszonkę.

12.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło K.

13.

W misie robota umieść masło i cukier. uruchom robot, ucieraj masło z cukrem, i stopniowo dodawaj mąkę aż zrobią się grudki.

14.

Osączone i wydrylowane owoce wyłóż na ciasto, posyp kruszonką.

15. 

Piecz około 45 minut w 180 stopniach C.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.