• Torcik jagodowy

Deser

Torcik jagodowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
6 jajek,
200g cukru,
150g mąki typ 450 lub 405,
50g mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku,
1 łyżka octu,
3-4 łyżeczki kakao,
szczypta soli,
Warstwy:
1 galaretka przezroczysta,
200ml wody,
250g jagód,
500ml śmietanki 36%,
250g mascarpone,
50g cukru,
2x 2 łyżeczki żelatyny,
2x 2 łyżki wody,

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.

2.

Białka jaj oddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota. Robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję max

3.

Białka ubij ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Pianę przełóż do osobnego naczynia i odstaw.

4.

W misie robota umieść żółtka sodę, proszek do pieczenia oraz ocet, miksuj 1 minutę z predkością 4.

5.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.

6.

Do żóltek stopniowo dodawaj pianę z białek, i delikati wymieszaj ustawiając prędkość pracy robota na 1.

7.

Teraz stopniowo dodawaj wymieszane mąki z kakao po jednej łyżce. Mieszaj tylko do połączenia składników.

8.

Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza 30-35min. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

9.

Galaretkę rozrób w 200ml wody i odstaw do wystudzenia.

10.

Biszkopt pokrój na 2 równe części. 

11.

Żelatynę namocz w wodzie w dwóch osobnych naczyniach.

12.

W misie robota umieść zimną kremówkę i mascarpone. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4

13.

Ubij mieszankę na gesty krem dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Krem podziel na dwie równe części.

14.

Do pierwszej dodaj 50g jagód oraz podgrzaną żelatynę. Energicznie mieszaj i wylej na pierwszy blat ciasta. Ten przykryj drugim.

15.

Do drugiej części kremu dodaj żelatynę i wymieszaj. Wykłóż na ciasto i wyrównaj.

16.

Schowaj do lodówki żeby krem stężał. Następnie na ciasto wyłóż jagody i zalej powoli tężejącą galaretką.

17.

Schładzaj ciasto 6-12h 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.