Deser
Torcik jagodowy
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.
2.
Białka jaj oddziel od żółtek. Białka umieść w misie robota. Robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję max
3.
Białka ubij ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier na sztywną pianę. Pianę przełóż do osobnego naczynia i odstaw.
4.
W misie robota umieść żółtka sodę, proszek do pieczenia oraz ocet, miksuj 1 minutę z predkością 4.
5.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło do przekładania.
6.
Do żóltek stopniowo dodawaj pianę z białek, i delikati wymieszaj ustawiając prędkość pracy robota na 1.
7.
Teraz stopniowo dodawaj wymieszane mąki z kakao po jednej łyżce. Mieszaj tylko do połączenia składników.
8.
Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza 30-35min. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
9.
Galaretkę rozrób w 200ml wody i odstaw do wystudzenia.
10.
Biszkopt pokrój na 2 równe części.
11.
Żelatynę namocz w wodzie w dwóch osobnych naczyniach.
12.
W misie robota umieść zimną kremówkę i mascarpone. Uruchom robot ustawiając prędkość pracy w pozycję 4
13.
Ubij mieszankę na gesty krem dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru. Krem podziel na dwie równe części.
14.
Do pierwszej dodaj 50g jagód oraz podgrzaną żelatynę. Energicznie mieszaj i wylej na pierwszy blat ciasta. Ten przykryj drugim.
15.
Do drugiej części kremu dodaj żelatynę i wymieszaj. Wykłóż na ciasto i wyrównaj.
16.
Schowaj do lodówki żeby krem stężał. Następnie na ciasto wyłóż jagody i zalej powoli tężejącą galaretką.
17.
Schładzaj ciasto 6-12h