Deser

Torcik Oreo

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

PRZYGOTOWANIE SPODU: Rozpuścić masło Z ciasteczek oreo zeskrobać krem do miseczki (będzie potrzebny później) rozkruszyć np za pomocą blendera. Dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać. Wyłożyć na tortownicę.

2

PRZYGOTOWANIE KREMU: Ubić kremówkę, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii oraz mascarpone. Dobrze wymieszać. Rozpuścić białą czekoladę w wodnej kąpieli, trochę przestudzić i dodać do kremu. Dodać również krem wyskrobany z ciasteczek oreo. Wymieszać ostatni raz za pomocą robota. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać już za pomocą szpatułki lub łyżki. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki.

3

PRZYGOTOWANIE POLEWY: Śmietankę podgrzać ale nie zagotować i wyłączyć. Wrzucić pokruszona czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na sam koniec dodać masło i rozmieszać aż do jego rozpuszczenia. Wtedy polewa będzie miała ładny połysk. Wystudzić ale obserwować czy jest jeszcze płynna. Płynna rozsmarować na torciku. Torcik najlepiej schłodzić na noc w lodówce.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

TORT OREO.
Składniki: (przepis na tortownicę 21 cm)
SPÓD
5 łyżek roztopionego masła
20 ciastek oreo (bez kremu)
MASA:
350 ml śmietanki kremówki
500 g mascarpone
20 g cukru
laska wanilii (ilosc wg upodobania)
200 g białej czekolady
15 ciasteczek oreo (pokruszone na średnie kawałki)
krem z oreo które daliśmy na spod
POLEWA:
150 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki
łyżeczka masła

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.