Deser
Torcik Oreo
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
PRZYGOTOWANIE SPODU: Rozpuścić masło Z ciasteczek oreo zeskrobać krem do miseczki (będzie potrzebny później) rozkruszyć np za pomocą blendera. Dodać do rozpuszczonego masła, wymieszać. Wyłożyć na tortownicę.
2
PRZYGOTOWANIE KREMU: Ubić kremówkę, dodać cukier, ziarenka z laski wanilii oraz mascarpone. Dobrze wymieszać. Rozpuścić białą czekoladę w wodnej kąpieli, trochę przestudzić i dodać do kremu. Dodać również krem wyskrobany z ciasteczek oreo. Wymieszać ostatni raz za pomocą robota. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać już za pomocą szpatułki lub łyżki. Wyłożyć na spód. Włożyć do lodówki.
3
PRZYGOTOWANIE POLEWY: Śmietankę podgrzać ale nie zagotować i wyłączyć. Wrzucić pokruszona czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. Na sam koniec dodać masło i rozmieszać aż do jego rozpuszczenia. Wtedy polewa będzie miała ładny połysk. Wystudzić ale obserwować czy jest jeszcze płynna. Płynna rozsmarować na torciku. Torcik najlepiej schłodzić na noc w lodówce.