• tort waniliowo - truskawkowy

Deser

tort waniliowo - truskawkowy

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
5 jajek kurzych, rozmiar L
200 g cukru kryształu
150 g mąki pszennej typ 450
50 g mąki ziemniaczane
Krem
250 g mascarpone
300 ml śmietany kremówki min 36%
Tynk:
00 g masła min. 82%
300 g białej czekolady

Przepis podstawowy

1.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę.

2.

W misie robota umieść całe jajka. Uruchom robot ustawiając prędkość maksymalną.

3.

Ubij jaja z cukrem do uzyskania puszystej masy.

4.

Zmniejsz predkość do 1. Przesianą przez sitko mąkę dodawaj partiami do masy z jajek do połączenia się składników.

5.

Masę przelej do wcześniej przygotowanego rantu.

6.

Piecz około 45-50 minut, lub do suchego patyczka, w temperaturze 165-170 stopni.

7.

Przygotuj krem:

8.

W misie robota umieść śmietanę i mascarpone. Mieszankę ubijaj przez 2 minuty z prędkością maksymalną na puszysty krem.

9.

Teraz umieść w misie masło o temperaturze pokojowej a czekoladę roztop w kąpieli wodnej.
Do ubitego masła powoli dodaj czekoladę. Wymieszaj razem do połączenia.

10.

Pierwszą warstwę tynku tzw. okruszkową nakładaj na następny dzień, po wyjęciu z lodówki. Po kilku godzinach możesz nałożyć ostateczną warstwę tynku, pamiętając by zostawić nieco na ewentualne pęknięcia.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.