Deser

bezowa chmurka z jagodami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

SKŁADNIKI:

spody:
6 białek
280 g drobnego cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soku z cytryny
frużelina:
300 g świeżych jagód
10g cukru
1 łyżka soku z cytryny
5 łyżek mąki ziemniaczanej
krem:
10 łyżek wody
600 ml śmietanki 30%
300g mascarpone

Przepis podstawowy

1.

Do misy robota wbij białka i ubijaj je przez około 15 minut dodając łyżeczka po łyżeczce drobny cukier.

2.

Po dodaniu całego cukru ubijaj dalej aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Pod koniec ubijania dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej i pół łyżeczki soku z cytryny.

3.

Na papierze do pieczenia narysuj 3 koła o równej średnicy, na koła wyloż z pomocą rękawa cukierniczego ubite białka a następnie susz je w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez 1.5h.

4.

Odstaw blaty do ostygnięcia. W międzyczasie przygotuj frużelinę jagodową.

5.

W rondelku umieść 300g świeżych jagód, 10g cukru i 1 łyżkę soku z cytryny.

6.

Całość podgrzewaj aż owoce się rozgotują. Następnie przetrzyj przez drobne sitko aby pozbyć się skórek.

7.

Powstały mus zagotuj i dodaj do niego 5 łyżek mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 10 łyżkach wody. Całość mieszaj aż do zgęstnienia.

8.

W misie robota umieść 600 ml śmietany kremówki z 300g mascarpone oraz łyżeczką cukru pudru.

9.

Ropocznij składanie "chmurki" na blat bezowy wyłóż frużelinę następnie śmietankę z mascarpone. Powtórz. ostatnią warstwę stanowi krem i neico świezych owoców 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.