Deser
Kruche ciasto z budyniem i śliwkami
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
- 10
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1.
Pół litra mleka wlej do garnka, wsyp cukier, resztę mleka mieszaj z budyniem i mąką. Ugotuj budyń, odstaw do przestygnięcia.
2.
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Wszystkie składniki ciasta umieść w misie robota, robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję 11. Wyrabiaj krótko ciasto. Jedynie do połączenia składników. Ciasto odstaw na 30 min do lodówki.
3.
Śliwki pozbaw pestek, pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności jakiej wielkości są śliwki. Śliwki wymieszaj z mąką, cukrem i cynamonem.
4.
Tortownicę 24cm wykłóż papierem.
5.
Ciasto dzielimy na 3 części, dwie z nich wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy, nakuwamy widelcem.
6.
Na ciasto wyłóż budyń, wyrównaj i wyłóż śliwki. Resztę ciasta porwij na kawałeczki i ułóż na wierzchu.
7.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C., z termoobiegiem przez ok 50 minut.
8.
Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.