• Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

Deser

Kruche ciasto z budyniem i śliwkami

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

budyń:
700 ml mleka
1.5 budyniu waniliowego
0.5 litra
łyżka mąki
5 łyżek cukru
ciasto kruche:
150 g zwykłej mąki
150 g krupczatki
3 żółtka
70 g cukru pudru
50 g śmietanki 30%
100 g zimnego masła
cukier waniliowy
1/2 proszku do pieczenia
szczypta soli
śliwki:
O.5 kg śliwek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki cukru.

Przepis podstawowy

1.

Pół litra mleka wlej do garnka, wsyp cukier, resztę mleka mieszaj z budyniem i mąką. Ugotuj budyń, odstaw do przestygnięcia.

2.

W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Wszystkie składniki ciasta umieść w misie robota, robot uruchom ustawiając prędkość pracy w pozycję 11. Wyrabiaj krótko ciasto. Jedynie do połączenia składników. Ciasto odstaw na 30 min do lodówki.

3.

Śliwki pozbaw pestek, pokrój na połówki lub ćwiartki w zależności jakiej wielkości są śliwki. Śliwki wymieszaj z mąką, cukrem i cynamonem.

4.

Tortownicę 24cm wykłóż papierem.

5.

Ciasto dzielimy na 3 części, dwie z nich wałkujemy, wykładamy nim dno tortownicy, nakuwamy widelcem.

6.

Na ciasto wyłóż budyń, wyrównaj i wyłóż śliwki. Resztę ciasta porwij na kawałeczki i ułóż na wierzchu.

7.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C., z termoobiegiem przez ok 50 minut.

8.

Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.