• Jeżynowa chmurka

Deser

Jeżynowa chmurka

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 10

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Kruche ciasto:
180 g mąki pszennej typ 500
2 czubate łyżki cukru pudru
3 żółtka dużych jaj
110 g masła
1 łyżka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Galaretka z jeżynami:
3 galaretki malinowe
1 litr wody
500 g jeżyn
Krem śmietankowy:
0,5 l śmietany 36%
250 g serka mascarpone
3 płaskie łyżki cukru pudru
2 płaskie łyżki żelatyny
Beza z migdałami:
3 białka dużych jaj
200g drobnego cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
50 g płatków migdałowych

Przepis podstawowy

1.

Przygotuj kruche ciasto:
W ramieniu robota zamontuj mieszadło "K". Wszystkie składniki ciasta umieścić w misie robota i wymieszaj ustawiając prędkość pracy robota w pozycję 2.

2.

Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją folią spożywczą i odłóż do lodówki na min 1 godzinę. Następnie rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 24x34 cm umieśc go w blaszce i wsadź do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz 15-18 minut.

3.

Przygotuj galaretkę jeżynową.
Galaretki rozpuść we wrzątku, przestudź i dodać jeżyny. Gdy galaretka będzie tężeć, przełóż ją na upieczony kruchy spód i włóż do lodówki. 


4.

Przygotuj krem śmietankowy

5.

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę. Schłodzoną śmietankę umieść w misie robota. Uruchom robot ustawiając prędkośc pracy w pzycję max.

6.

Dodaj serek mascarpone, krótko zmiksuj na małych obrotach, dodaj cukier puder i żelatynę rozpuszczoną w odrobinie wody. Krem wyłóż na galaretkę i ponownie włóż do lodówki.

4.

Przygotuj bezę z migdałami.

5.

Białka ze szczyptą soli umieść w misie robota.

6.

W ramieniu robota zamontuj trzeaczkę. Ubij białka ustawiając robot na prędkośc 5, następnie dodawaj po jednej łyżce cukru podczas ubijania. Na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną.

7.

Na arkuszu papieru do pieczenia odrysuj prostokąt o wymiarach 24x34 cm. Papier umieścić na blaszce, bezę rozłóż równomiernie na wyznaczonej powierzchni na papierze i posyp płatkami migdałów.

8.

Piekarnik nagrzej do temperatury 130°C (góra+dół), włóż do niego bezę i susz przez 70 minut. Po upieczeniu wyjmij od razu z piekarnika.

9.

Przestudzony blat odwróć papierem do góry, oderwij ostrożnie papier, odwróć z powrotem i ostrożnie przełóż na stężałą masę śmietankową.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.