• Najlepsze naleśniki Suzette
  • Najlepsze naleśniki Suzette

Danie główne

Najlepsze naleśniki Suzette

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

½ Szklanki mleka 3,2 %
½ Szklanki wody
½ Szklanki mąki
2 jajka
Szczypta soli
Łyżka roztopionego masła
Skórka z ½ cytryny
Dodatkowo:
4-6 pomarańczy
3 łyżki cukru
3 łyżki masła
2 łyżki likieru pomarańczowego

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki na ciasto umieść w misie robota z trzepaczką, malakserze lub blenderze i zmiksuj do uzyskania jednolitej masy naleśnikowej.

2

Naleśniki smaż na mocno rozgrzanej patelni. Staraj się, aby były one jak najcieńsze.

3

Na patelnię wsyp cukier, skarmelizuj go, po czym dodaj masło i sok wyciśnięty z pomarańczy. Nie martw się, jeśli powstaną karmelowe grudki, z czasem się rozpuszczą.

4

Usmażone naleśniki złóż w trójkąty, zanurz w pomarańczowym karmelu, gotuj kilka minut. Tuż przed podaniem naleśniki polej likierem i podpal ;)

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.