Przystawka
Bułeczki drożdżowe z powidłami
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
- 4
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W misie robota wymieszaj: drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżki mąki.
2
Poczekaj 10 minut, zaczyn powinien „ruszyć” tzn. co najmniej podwoić swoją objętość.
3
Gdy tak się stanie do misy z zamocowanym hakiem dodawaj naprzemiennie i powoli wszystkie składniki ciasta. Mieszaj około 7 minut na wolnych obrotach.
4
Po tym czasie nastaw misę na program wyrastania ciasta, misa będzie lekko ciepła, a ciasto dzięki temu pięknie i równomierni urośnie. Jeśli nie masz robota z opcja podgrzewania, odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoja objętość.
5
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj (dość grubo) i wytnij okręgi.
6
Na środku każdego z nich nałóż 1-2 łyżeczki powideł.
7
Krążki zlep, formując kulkę.
8
Bułki odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.
9
Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 25-30 minut (w zależności od wielkości).