• Bułeczki drożdżowe z powidłami

Przystawka

Bułeczki drożdżowe z powidłami

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 4

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

500g mąki pszennej
250ml mleka 3,2%
70g drobnego cukru
70g roztopionego masła
30 g świeżych drożdży
2 jajka (jedno do ciasta i jedno do posmarowania)
200g powideł śliwkowych

Przepis podstawowy

1

W misie robota wymieszaj: drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżki mąki.

2

Poczekaj 10 minut, zaczyn powinien „ruszyć” tzn. co najmniej podwoić swoją objętość.

3

Gdy tak się stanie do misy z zamocowanym hakiem dodawaj naprzemiennie i powoli wszystkie składniki ciasta. Mieszaj około 7 minut na wolnych obrotach.

4

Po tym czasie nastaw misę na program wyrastania ciasta, misa będzie lekko ciepła, a ciasto dzięki temu pięknie i równomierni urośnie. Jeśli nie masz robota z opcja podgrzewania, odstaw miskę z ciastem w ciepłe miejsce i poczekaj, aż podwoi swoja objętość.

5

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj (dość grubo) i wytnij okręgi.

6

Na środku każdego z nich nałóż 1-2 łyżeczki powideł.

7

Krążki zlep, formując kulkę.

8

Bułki odstaw do wyrośnięcia na jakieś 20 minut.

9

Po tym czasie posmaruj je rozbełtanym jajkiem i włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni na 25-30 minut (w zależności od wielkości).

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.