Deser
Tort urodzinowy
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
Biszkopt:
1
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w robocie na sztywna pianę za pomocą trzepaczki. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier.
2
Następnie pojedynczo dodawaj żółtka.
3
Na koniec partiami dodawaj mąkę i mieszaj na niewielkich obrotach.
4
Spód tortownicy (24-25 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką.
5
Masę przełóż do tortownicy, włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 40 minut.
Masa:
1
Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, na wolnych obrotach tak aby nie przebić masy.
2
Gdy będzie miała jednolitą konsystencję dodaj cukier, wymieszaj i odłóż 1/3 masy.
3
Pozostałą część wymieszaj z dżemem.
Składanie tortu:
1
Biszkopt przekrój na 3 blaty
2
Pierwszy blat posmaruj połową malinowej masy i posyp ją dodatkowo świeżymi malinami.
3
Owoce przykryj biszkoptem. Ten posmaruj masą i malinami.
4
Przykryj trzecim biszkoptem, który posmaruj białą masą oraz udekoruj malinami i miętą!