• Tort urodzinowy
  • Tort urodzinowy

Deser

Tort urodzinowy

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
5 jajek
160g drobnego cukru
120g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Szczypta soli
Krem:
500g mascarpone
250ml śmietanki 30%
200ml konfitury malinowej
500g świeżych malin
50g cukru pudru

Przepis podstawowy

Biszkopt:

1

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w robocie na sztywna pianę za pomocą trzepaczki. Pod koniec ubijania stopniowo wsypuj cukier. 

2

Następnie pojedynczo dodawaj żółtka. 

3

Na koniec partiami dodawaj mąkę i mieszaj na niewielkich obrotach.

4

Spód tortownicy (24-25 cm) posmaruj masłem i obsyp mąką. 

5

Masę przełóż do tortownicy, włóż do piekarnika o temperaturze 170 stopni i piecz około 40 minut.

Masa:

1

Mascarpone wymieszaj ze śmietanką, na wolnych obrotach tak aby nie przebić masy.

2

Gdy będzie miała jednolitą konsystencję dodaj cukier, wymieszaj i odłóż 1/3 masy.

3

Pozostałą część wymieszaj z dżemem.

Składanie tortu:

1

Biszkopt przekrój na 3 blaty

2

Pierwszy blat posmaruj połową malinowej masy i posyp ją dodatkowo świeżymi malinami.

3

Owoce przykryj biszkoptem. Ten posmaruj masą i malinami.

4

Przykryj trzecim biszkoptem, który posmaruj białą masą oraz udekoruj malinami i miętą!

 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.