• Czekoladowe tiramisu
  • Czekoladowe tiramisu

Deser

Czekoladowe tiramisu

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

4 żółtka
3 białka
90g drobnego cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100g gorzkiej czekolady
500g sera mascarpone
300ml mocnej kawy
50ml amaretto
1,5 opakowania biszkoptów podłużnych
Dodatkowo:
Wiórki czekolady do dekoracji

Przepis podstawowy

1

Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do misy robota i roztop podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.

2

Żółtka utrzyj z cukrem używając końcówki do ubijania białek.

3

Partiami dodaj mascarpone, a następnie wlej powoli rozpuszczoną czekoladę.

4

Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie (już ręcznie) wymieszaj z masą z mascarpone.

5

Kawę wymieszaj z amaretto.

6

Biszkopty maczaj w kawie i układaj w formie.

7

Biszkopty pokryj kremem czekoladowym, ten przykryj biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu wykończ wiórkami czekoladowymi.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.