Deser
Czekoladowe tiramisu
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
- 1
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Czekoladę połam na małe kawałki, przełóż do misy robota i roztop podgrzewając delikatnie misę robota do 60 stopni lub ustaw program roztapiania czekolady. Możesz też tradycyjnie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej.
2
Żółtka utrzyj z cukrem używając końcówki do ubijania białek.
3
Partiami dodaj mascarpone, a następnie wlej powoli rozpuszczoną czekoladę.
4
Białka ubij na sztywna pianę i delikatnie (już ręcznie) wymieszaj z masą z mascarpone.
5
Kawę wymieszaj z amaretto.
6
Biszkopty maczaj w kawie i układaj w formie.
7
Biszkopty pokryj kremem czekoladowym, ten przykryj biszkoptami, potem znowu krem i biszkopty. Tiramisu wykończ wiórkami czekoladowymi.