• Ucierane ciasto pomarańczowe
  • Ucierane ciasto pomarańczowe

Deser

Ucierane ciasto pomarańczowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący
  • 1

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

200g miękkiego masła
150g drobnego cukru do wypieków
170g mąki pszennej
3 jajka
40g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 ml soku pomarańczowego (świeżo wyciśniętego) + skórka z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
cukier puder lub lukier do polania

Przepis podstawowy

1

W robocie za pomocą mieszadła elastycznego utrzyj masło z cukrem.

2

Gdy masa się napowietrzy dodawaj naprzemiennie: jajka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sok i skórkę, mąkę ziemniaczaną.

3

Gotową masę przelej do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Ciasto piecz około 40- 50 minut w 170 stopniach.

5

Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, możesz je też udekorować plastrami pomarańczy.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.