• Piersi z kurczaka panierowane w  kolorowej paście curry z makaronem ryżowym w sosie kokosowym z sałatką azjatycką

Danie główne

Piersi z kurczaka panierowane w kolorowej paście curry z makaronem ryżowym w sosie kokosowym z sałatką azjatycką

  • Z mięsem
  • Średni
  • Do 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

W malakserze, przy użyciu tarczy do krojenia w słupki, pokrój paprykę, marchew i świeżego ogórka. Przełóż do miseczki i dodaj kiełki soi, orzeszki ziemne, jagody goi i starty imbir. Całość wymieszaj i dodaj octu ryżowego i sosu sojowego.

2

Pierś z kurczaka kroimy w grube paski. Pokrojone mięso dzielimy na 3 części. Każdą z części smarujemy innym kolorem pasty curry, lub samym curry, odrobinę solimy i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie smażymy mięso na rozgrzanym oleju kokosowym.

3

W misie robota z założonym mieszadłem K umieść mąkę ryżową, mąkę z tapioki, wodę, szczyptę soli, i olej kokosowy. Całość dokładnie wymieszaj.

4

W zależności od posiadanych przystawek w kolejnym etapie można użyć wałkowarki do makaronu oraz wykrojnika do spaghetti by uformować makaron, bądź uformować go ręcznie w zależności od sposobu podania.

5

Makaron parujemy w naczyniu do gotowania na parze przez około 7 – 10 minut.

6

W rondelku umieszczamy mleczko kokosowe, śmietanę oraz chili. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. I gotujemy dopóki sos się nie zredukuje.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- malakser

- wałkowarka do makaronu

- wykrojnik do spaghetti

SKŁADNIKI:

Mięso:
Pierś z kurczaka 450g
Czerwona pasta curry 2 łyżki
Zielona pasta curry 2 łyżki
Curry 2 łyżki
Sól
Olej kokosowy
Makaron ryżowy:
Mąka ryżowa 2 szklanki
Mąka z tapioki 1 szklanka
Woda 2 szklanki
Olej kokosowy ok. 2 łyżek
Sałatka azjatycka
Papryka 1 szt.
Marchew 1 szt.
Ogórek 0.5 szt.
Kiełki soi 3 łyżki
Orzeszki ziemne 2 łyżki
Jagody goi 2 łyżki
Ocet ryżowy 1 łyżka
Sos sojowy 0,5 łyżeczki
Imbir ok. 2 cm
Sos kokosowy
Mleczko kokosowe 250 ml
Śmietana 36% 200 ml
Chili 0,5 łyżeczki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.