• Mus czekoladowy z nutą dekadencji

Przystawka

Mus czekoladowy z nutą dekadencji

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Czekoladę i wodę umieść w misce żaroodpornej ustawionej na patelni z ledwo gotującą się wodą. Odczekaj, aż czekolada powoli się roztopi, często mieszając. Zdejmij miskę z patelni i odstaw do ostygnięcia na 2-3 minuty, a następnie wmieszaj żółtka jaj.

2

Przełóż białka jaj do misy robota kuchennego, po zamocowaniu trzepaczki. Ubijaj z maksymalną mocą przez 30-45 sekund do momentu pojawienia się na powierzchni lekkich wzniesień (nie ubijaj za długo).

3

Do wciąż pracującego urządzenia stopniowo wsyp cukier, po jednej trzeciej części, i ubijaj aż masa nabierze połysku.

4

Zamocuj mieszadło do delikatnego przekładania w urządzeniu i delikatnie przelej masę czekoladową do białek jaj. Ustaw prędkość pracy robota na 1 i mieszaj masę czekoladową oraz białka jaj do połączenia (maksymalnie 60 sekund). Wszelkie niepołączone części masy należy delikatnie połączyć ręcznie z pozostałą częścią masy.

5

Masę rozdziel do kieliszków, przykryj folią samoprzylegającą i schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło do przekładania

SKŁADNIKI:

Gorzka czekolada
200 g
Ciepła woda
60 ml
Jaja, żółtka i białka oddzielone
3 duże
Cukier drobny
40 g

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.