• Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

Deser

Czekoladowe ciasto z czerwonej fasoli

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 90 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Fasolę odsączamy z zalewy i blendujemu na pastę za pomocą blendera.

2

Żółtka oddzielamy od białek i białka ubijamy na sztywną pianę z pomocą trzepaczki. Wszystkie składniki łączymy a na końcu dodajemy białka.

3

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 c ok 60 min do suchego patyczka, ciasto będzie w środku trochę wilgotne

4

Śmietanę ubijamy na sztywno trzepaczką, dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Krem wykładamy na ostygnięte ciasto i polewamy sosem z czarnych porzeczek.

5

Sos: pół szklanki czarnych porzeczek blendujemy i przecieramy przez sitko pozbywając się pestek i skórek, dosładzamy łyżką miodu

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- blender

SKŁADNIKI:

2 puszki czerwonej fasoli
2 czubate łyżeczki kakao
100g cukru
100 g miodu
4 jajka
pół szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
krem: mała śmietana 36 %
mały serek mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Sos
pół szklanki czarnych porzeczek
łyżka miodu

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.