Danie główne
Risotto z zielonym pesto bazyliowym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Za pomocą malaksera miksujemy bazylię, słonecznik, 3 ząbki czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2
W głębokim garnku lub dużej głębokiej patelni, podsmażamy na oliwie z oliwek 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę.
3
Następnie dodajemy 1,5 szklanki ryżu do risotto, lekko mieszamy z czosnkiem i cebulką.
4
Dodajemy małą ilość bulionu warzywnego, aż do całkowitego odparowania płynu. Kontynuujemy dodawanie bulionu, każdorazowo mieszamy zawartość patelni drewnianą łyżką.
5
W momencie kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy przygotowane wcześniej pesto, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, można posypać parmezanem.