• Risotto  z zielonym pesto bazyliowym

Danie główne

Risotto z zielonym pesto bazyliowym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Za pomocą malaksera miksujemy bazylię, słonecznik, 3 ząbki czosnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

2

W głębokim garnku lub dużej głębokiej patelni, podsmażamy na oliwie z oliwek 3 ząbki czosnku oraz 1 cebulę.

3

Następnie dodajemy 1,5 szklanki ryżu do risotto, lekko mieszamy z czosnkiem i cebulką.

4

Dodajemy małą ilość bulionu warzywnego, aż do całkowitego odparowania płynu. Kontynuujemy dodawanie bulionu, każdorazowo mieszamy zawartość patelni drewnianą łyżką.

5

W momencie kiedy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż, dodajemy przygotowane wcześniej pesto, przyprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi, można posypać parmezanem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

2 doniczki bazylii
czosnek
1 cebula
1 szklanka pestek słonecznika
1,5 szklanki ryżu do risotto
4 szklanki bulionu wegetariańskiego
pieprz, sól
oliwa z oliwek
pomidorki koktajlowe

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.