• Wegańskie curry

Danie główne

Wegańskie curry

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Posiekaj obraną cebulę i czosnek w malakserze.

2

Obierz bataty, pokrój je w kostkę przy pomocy kostkarki.

3

W robocie Cooking Chef ustaw temperaturę 100 stopni C., rozgrzej olej, dodaj kurkumę, pastę curry i smażyć chwilę, dodaj posiekaną cebulę z czosnkiem, smaż 2 minuty.

4

Dodaj pokrojone w kostkę bataty, smaż 3-5 minut.

5

Wlej mleko kokosowe, dodaj trawę cytrynową (można ją lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, aby potrawa była bardziej aromatyczna).

6

Dodaj odsączoną cieciorkę i garść posiekanego w malakserze szpinaku oraz do smaku sok z limonki, sól i pieprz (ewentualnie papryczka chilli).

7

Duś kilka minut, podawaj posypane świeżą kolendrą posiekaną w młynku. Smacznego!

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- kostkarka

SKŁADNIKI:

2 szklanki ugotowanej cieciorki (może być ze słoika)
2 bataty
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
1 limonka
1 łyżka kurkumy
pół łyżeczki utartego świeżego imbiru
2 łyżki pasty Kanokwan Tom Yum lub żółte curry
1 puszka mleka kokosowego
garść świeżego szpinaku (opcjonalnie)
pęczek świeżej kolendry
2 łyżki oleju
sól, pieprz

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.