Danie główne
Pierś z kaczki z chrupiącą skórką podane z sosem na czerwonym winie z malinami z burakami oprószonymi orzechami laskowymi i pieczonymi ziemniakami w koszulce
- Z mięsem
- Średni
- Do 60 min
- $$$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- blender
- młynek uniwersalny
- kostkarka
- przecierak do owoców
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Pierś z kaczki marynujemy w tymianku soli pieprzu i czosnku z dodatkiem oliwy przez 1 godzinę w lodówce Ziemniaki dokładnie myjemy następnie marynujemy w soli ,papryce słodkiej oraz ostrej Buraki gotujemy w skórce do miękkości
2
Pierś z kaczki po wyjęciu z marynaty nacinamy skórkę tak aby nie uszkodzić mięsa Gotujemy metodą sous vide w 72°© przez 30 minut Ziemniaki wkładamy do piekarnika na 45minut na 180° Buraki po ugotowaniu al dente wrzucamy do urządzenia Kenwood i przystawke kostkarke Maliny blendujemy dodajemy troche cukru a nastepnie przecieramy przystawką do kenwood aby uniknąć pestek w sosie Orzechy mielimy w przystawce kenwood do rozdrabniania orzechow
3
Gdy kaczka już będzie gotowa po 30 minutach otwieramy worek i smażymy skórkę od zimnej patelni powoli wytapiając tłuszcz ze skóry Sos do kaczki dajemy miód na patelnie nastepnie zalewamy czerwonym winem redukujemy dodajemy sok który nam pozostał z malin oraz odrobine kremu balsamicznego Buraki smażymy na patelni na maśle dodajemy kruszone orzechy laskowe oraz odrobine miodu Ziemniaki prosto z pieca wykładamy na talerz
4
Całe danie juz mamy gotowe ! Czas na wykladanie na talerz Najpierw sos nastepnie kaczke Na koniec do Okoła buraki oraz ziemniaki Na koniec polewamy kaczkę jeszcze sosem z góry Smacznego !