Danie główne
Pizza która zawsze wychodzi
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Do 30 ml lekko ciepłej wody dodać drożdże łyżeczkę cukru i trochę mąki, pozostawić na 10 min.
2
Przygotować robot z hakiem do ciasta. Do miski dodać pół kilo mąki, gotowy rozczyn drożdży, wodę, oliwę. Ubijać ciasto przez około 5min, a następnie dodać sól i ubijać kolejne 2 min. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3
W garnku podgrzej oliwę i dodać posiekaną cebule i 2 ząbki czosnku. Gdy cebula się zarumieni dodaj passatę i zagotuj. Dodaj przyprawy , zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru.
4
W międzyczasie zetrzyj ser w malakserze i pokrój pozostałe składniki ( dodatki)
5
Blachę na pizzę posmaruj oliwą. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę, Rozsmaruj sos, posyp serem i dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, szynkę, cebulę i oliwki.
6
Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 220C na 15min-20min w zależności od grubości ciasta.