Danie główne

Pizza która zawsze wychodzi

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

500g mąki tortowej (typ 450)
7g drożdży suszonych, albo 21 g drożdży świeżych
280 ml ciepłej wody
łyżeczka cukru
łyżeczka oliwy z oliwek (lub oleju)
łyżeczka soli
125ml passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki bazylii
1 łyżeczka oregano
szczypta papryki słodkiej
sól i pieprz
szczypta cukru
150g sera mozzarella
150g sera cheddar
4 pieczarki
pół papryki
kilka oliwek
1,5 cebuli
kilka plasterków szynki

Przepis podstawowy

1

Do 30 ml lekko ciepłej wody dodać drożdże łyżeczkę cukru i trochę mąki, pozostawić na 10 min.

2

Przygotować robot z hakiem do ciasta. Do miski dodać pół kilo mąki, gotowy rozczyn drożdży, wodę, oliwę. Ubijać ciasto przez około 5min, a następnie dodać sól i ubijać kolejne 2 min. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3

W garnku podgrzej oliwę i dodać posiekaną cebule i 2 ząbki czosnku. Gdy cebula się zarumieni dodaj passatę i zagotuj. Dodaj przyprawy , zmniejsz ogień i gotuj przez około 20 min. Jeśli sos wyjdzie zbyt kwaśny dodać odrobinę cukru.

4

W międzyczasie zetrzyj ser w malakserze i pokrój pozostałe składniki ( dodatki)

5

Blachę na pizzę posmaruj oliwą. Rozwałkowane ciasto przełóż na blachę, Rozsmaruj sos, posyp serem i dodaj pokrojoną paprykę, pieczarki, szynkę, cebulę i oliwki.

6

Włóż ciasto do piekarnika rozgrzanego do 220C na 15min-20min w zależności od grubości ciasta.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.