Deser
Bułeczki Stokrotka
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
W malakserze zmiksować składniki na kruszonkę ok - 1 min, wyciągnąć i wstawić do lodówki.
2
Do misy wlać mleko, podgrzewać 2 min/40 stopni.
3
Założyć hak do wyrabiania ciasta. Dodać drożdże, cukier, mąkę, jajko, masło, sól i wyrabiać na obrotach 1- ok 10 min do uzyskania zbitej kuli ciasta.
4
Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć ją w tortownicy na papierze do pieczenia w formie stokrotki zaczynając od środkowej.
5
Rozgrzać piekarnik do temp. 50 stopni. W tym czasie roztrzepać dodatkowe jajko i posmarować bułeczki. Bułeczki posypać połową kruszonki. Tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 20- 30 min w temp. 50 stopni. Po połączeniu się kulek wyciągnąć z piekarnika i posypać pozostałą częścią kruszonki. Wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 180 stopni. Piec ok 15-20 min do uzyskania złoto - brązowego koloru. Studzić na kratce.