Deser

Bułeczki Stokrotka

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

W malakserze zmiksować składniki na kruszonkę ok - 1 min, wyciągnąć i wstawić do lodówki.

2

Do misy wlać mleko, podgrzewać 2 min/40 stopni.

3

Założyć hak do wyrabiania ciasta. Dodać drożdże, cukier, mąkę, jajko, masło, sól i wyrabiać na obrotach 1- ok 10 min do uzyskania zbitej kuli ciasta.

4

Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć ją w tortownicy na papierze do pieczenia w formie stokrotki zaczynając od środkowej.

5

Rozgrzać piekarnik do temp. 50 stopni. W tym czasie roztrzepać dodatkowe jajko i posmarować bułeczki. Bułeczki posypać połową kruszonki. Tortownicę włożyć do nagrzanego piekarnika, piec ok 20- 30 min w temp. 50 stopni. Po połączeniu się kulek wyciągnąć z piekarnika i posypać pozostałą częścią kruszonki. Wstawić do piekarnika zwiększając temperaturę do 180 stopni. Piec ok 15-20 min do uzyskania złoto - brązowego koloru. Studzić na kratce.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

Bułeczki:
1/2 szklanki mleka
25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży instant
40 g cukru
330 g mąki pszennej
1 jajko
20 g masła
1 szczypta soli
Kruszonka:
50 g mąki
50 g cukru
50 g masła
Dodatkowo:
1 jajko

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.