• Słodkie bułeczki

Deser

Słodkie bułeczki

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

Kruszonka
50 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła
Bułeczki
pół szklanki mleka
25 dag drożdży świeżych
40 g cukru
350 g mąki pszennej
1 jajko
20 g masła
1 szczypta soli
Dodatkowo
1 jajko

Przepis podstawowy

1

Zmiksować w malakserze składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki.

2

Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

3

Do misy wlać mleko, podgrzać do 40 stopni. Dodać drożdże, cukier, mąkę, 1 jajko, masło i sól. Założyć hak do ciasta i wyrabiać do uzyskania zwartej kuli ciasta na minimalnych obrotach.

4

Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć w tortownicy na kształt kwiatka zaczynając od środkowej a pozostałe położyć dookoła w minimalnym odstępie.

5

Rozgrzać piekarnik do 50 stopni, posmarować bułeczki pozostałym roztrzepanym jajkiem i posypać połową kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. lub do czasu, aż bułeczki zaczną się łączyć. Posypać pozostałą kruszonką, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 15-20 min.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.