Deser
Słodkie bułeczki
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Zmiksować w malakserze składniki na kruszonkę i wstawić do lodówki.
2
Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3
Do misy wlać mleko, podgrzać do 40 stopni. Dodać drożdże, cukier, mąkę, 1 jajko, masło i sól. Założyć hak do ciasta i wyrabiać do uzyskania zwartej kuli ciasta na minimalnych obrotach.
4
Ciasto przełożyć na blat, uformować wałek i podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę i ułożyć w tortownicy na kształt kwiatka zaczynając od środkowej a pozostałe położyć dookoła w minimalnym odstępie.
5
Rozgrzać piekarnik do 50 stopni, posmarować bułeczki pozostałym roztrzepanym jajkiem i posypać połową kruszonki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na ok 20 min. lub do czasu, aż bułeczki zaczną się łączyć. Posypać pozostałą kruszonką, zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec ok 15-20 min.