Deser
Babka czekoladowo-marmurkowa
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Załóż mieszadło elastyczne, utrzyj masło do białości. Ucierając dodaj 250 g cukru (pozostałe 50 g zostaw do kakao), następnie dodaj żółtka po jednym, cukier waniliowy, mieszaj delikatnie do połączenia się składników.
2
Cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.
3
Dodaj mleko (musi mieć temperaturę pokojową lub być letnie) i wymieszaj.
4
Zamontuj trzepaczkę, ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta.
5
Podziel ciasto na 2 części i do jednej dodaj kakao z pozostałym cukrem.
6
Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej jasne ciasto i na wierzch wyłóż kakaowe ciasto. Można lekko wyrównać widelcem robiąc wzór ósemki.
7
Piecz w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, czas ok 50 minut - do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.