• Babka czekoladowo-marmurkowa

Deser

Babka czekoladowo-marmurkowa

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Załóż mieszadło elastyczne, utrzyj masło do białości. Ucierając dodaj 250 g cukru (pozostałe 50 g zostaw do kakao), następnie dodaj żółtka po jednym, cukier waniliowy, mieszaj delikatnie do połączenia się składników.

2

Cały czas mieszając dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmieszaj delikatnie tylko do połączenia się składników.

3

Dodaj mleko (musi mieć temperaturę pokojową lub być letnie) i wymieszaj.

4

Zamontuj trzepaczkę, ubij pianę z białek i delikatnie wmieszaj do ciasta.

5

Podziel ciasto na 2 części i do jednej dodaj kakao z pozostałym cukrem.

6

Formę na babkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Wlej jasne ciasto i na wierzch wyłóż kakaowe ciasto. Można lekko wyrównać widelcem robiąc wzór ósemki.

7

Piecz w nagrzanym piekarniku - temperatura 180 stopni, czas ok 50 minut - do suchego patyczka. Posyp cukrem pudrem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

Mąka pszenna 500g
Cukier 300g
Masło roślinne 250g
Jaja 4 szt
Niepełna szklanka mleka
Kakao 3 łyżki
Proszek do pieczenia 2 kopiate łyżeczki
Cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder do posypania

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.