• Placki ze słodkich ziemniaków

Danie główne

Placki ze słodkich ziemniaków

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Ziemniaki obierz i zetrzyj za pomocą malaksera z tarką o największych oczkach. Jajka rozbij w misce z solą.

2

Do startych batatów dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut.

3

Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj małe porcje masy z batatów, rozpłaszczając łyżeczką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki. Smażyć z obu stron. Poczekaj aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócisz na drugą stroną (żeby się nie rozpadły). Delikatnie wykładaj na ręcznik papierowy.

4

W czasie smażenia przygotuj jajka w koszulce. Mój patent - zagotuj wodę w garnku, filiżankę wyłóż folią spożywcza, tak, żeby wystawały brzegi, lekko natłuść (np olejem), wbij jajko, folię zbierz u góry i uformuj w sakiewkę. Włóż do gotującej się wody tak, żeby góra wystawała z garnka. Gotuj ok 1,5-2 minuty.

5

Ciepłe placki podawaj z plasterkami avocado, jajkiem i szczypiorkiem.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

SKŁADNIKI:

2 średniej wielkości słodkie ziemniaki
2 łyżki mąki ryżowej
3 jajka
⅓ łyżeczki soli
do smażenia: olej rzepakowy albo kokosowy
3 jajka w koszulce
1-2 awokado
szczypiorek

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.