Danie główne
Placki ze słodkich ziemniaków
- Wege
- Łatwy
- Do 30 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Ziemniaki obierz i zetrzyj za pomocą malaksera z tarką o największych oczkach. Jajka rozbij w misce z solą.
2
Do startych batatów dodaj mąkę i wymieszaj, a następnie dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Odstaw na 5 minut.
3
Na patelni rozgrzej tłuszcz i nakładaj małe porcje masy z batatów, rozpłaszczając łyżeczką, żeby utworzyły płaskie, zwarte i nieduże placki. Smażyć z obu stron. Poczekaj aż jedna strona się dobrze podsmaży zanim przewrócisz na drugą stroną (żeby się nie rozpadły). Delikatnie wykładaj na ręcznik papierowy.
4
W czasie smażenia przygotuj jajka w koszulce. Mój patent - zagotuj wodę w garnku, filiżankę wyłóż folią spożywcza, tak, żeby wystawały brzegi, lekko natłuść (np olejem), wbij jajko, folię zbierz u góry i uformuj w sakiewkę. Włóż do gotującej się wody tak, żeby góra wystawała z garnka. Gotuj ok 1,5-2 minuty.
5
Ciepłe placki podawaj z plasterkami avocado, jajkiem i szczypiorkiem.