Danie główne
Domowa pizza która zawsze wychodzi
- Z mięsem
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- hak do ciasta
- malakser
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Przygotuj rozczyn drożdzy do 30 ml ciepłej wodydodaj drożdze cukier i trochę mąki, zamieszaj i zostaw na około 10 min. Do miski robota dodaj mąkę, 250ml wody, olej lub oliwę z oliwek i rozczyn drożdzy. Wyrabiaj ciasto przez około 5min do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj sól i wyrabiaj dalej przez około 2 min. Gdy ciasto jest gotowe wyjmij miskę i przykyj ściereczką i na min 30 min pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2
Gdy ciasto rośnie możesz przygotować sos. W rondelku zeszlkij lekko posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodaj passatę i gotuj przez parę minut. Dodaj przyprawy i gotuj dalej przez kilka minut na małym ogniu.
3
Przy użyciu malaksera i odpowiedniej końcówki zetrzyj sery a następnie je wymieszaj ze sobą. Pokrój warzywa i szynkę.
4
Wyrośnięte ciasto podziel na 2 równe części ( ciasto wystarczy na 2 pizze).Rozwałkuj i wyłóż na blachę wysmarowaną wcześniej mała ilością oleju.
5
Na cieście rozsmaruj sos, dodaj ser i przygotowane dodatki.
6
Włóż do piekarnika nagrzanego do 220C na około 15min.