• Domowa pizza która zawsze wychodzi

Danie główne

Domowa pizza która zawsze wychodzi

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Przygotuj rozczyn drożdzy: do 30 ml ciepłej wody dodaj drożdze, cukier i trochę mąki, zamieszaj i zostaw na około 10 min. Do misy robota dodaj mąkę, 250ml wody, olej lub oliwę z oliwek i rozczyn drożdzy. Zamontuj hak do ciasta, wyrabiaj ciasto przez około 5min z prędkością 1 do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodaj sól i wyrabiaj dalej przez około 2 min. Gdy ciasto jest gotowe wyjmij misę, przykyj ściereczką i na min 30 min pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

2

W rondelku zeszklij pokrojoną cebulę, oraz czosnek. Dodaj passatę i przyprawy i gotuj przez parę minut na małym ogniu.

3

W malakserze zetrzyj sery i wymieszaj je. Pokrój dodatki.

4

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części (ciasta wystarczy na 2 pizze). Rozwałkuj i przełóż na blachę wcześniej skropioną lekko olejem.

5

Rozprowadź sos na cieście, następnie rozsyp starty ser i dodatki.

6

Włóż pizzę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza na około 15min.

7

Rozkoszuj się pysznym obiadem :)

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- hak do ciasta

- malakser

SKŁADNIKI:

Ciasto:
500g mąki pszennej
280ml ciepłej wody
7g drożdzy suszonych
łyżeczka oleju bądź oliwy z oliwek
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
Sos:
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
125ml passsaty pomidorowej
łyżeczka oregano
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta papryki słodkiej
1 mała cebula
Dodatki:
150g sera mozzarelli
150g sera cheddar
kilka pieczarek
pół papryki
mała cebula
kilka oliwek
kilka plasterków szynki

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.