Deser

Malinove love

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

SKŁADNIKI:

BISZKOPT:
• 40g mąki pszennej
• 16g mąki ziemniaczanej
• 2 duże jajka (ogrzane w temperaturze pokojowej lub włożyć na trochę do ciepłej wody)
• 50g drobnego cukru do wypieków
• 13g masła (miękkie w temperaturze pokojowej lub rozpuszczone i ostudzone)
MALINOWA ŻELKA
• 250g malin (świeżych lub mrożonych)
• 25g drobnego cukru do wypieków
• 6g żelatyny w proszku
MUS MALINOWY
• 200g malin (świeże lub mrożone)
• sok z połowy cytryny
• 70g cukru
• 400ml śmietanki kremówki 36%
• 3 łyżeczki żelatyny w proszku
KREM WANILIOWY
• 250g śmietanki kremówki 36%
• 2 duże żółtka
• 20g cukru
• laska wanilii
• 5g żelatyny

Przepis podstawowy

1

BISZKOPT Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę (ok. 10 min mikserem planetarnym lub 15 min. mikserem ręcznym) Do oddzielnej miski przesiewamy mąki, które następnie dodajemy do ubitej z jajek i cukru masy. Mieszamy delikatnie szpatułą. Na koniec dodajemy masło: bardzo miękkie, ogrzane w temperaturze pokojowej lub wcześniej roztopione i ostudzone. Delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 min.

2

MALINOWA ŻELKA Maliny wraz z cukrem zagotowujemy aż do ich całkowitego rozpadnięcia. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy na ok. 8-10 min by spęczniała. Po tym czasie dodajemy żelatynę do musu malinowego, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą co ułatwi nam jej wyjęcie. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę.

3

MUS MALINOWY W garnku umieszczamy maliny, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy do całkowitego rozpadnięcia owoców często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. W drugim garnku zagotowujemy śmietankę kremówkę po czym również zestawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy by spęczniała na ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy żelatynę do owoców a następnie do lekko ostudzonej śmietanki. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do wystudzenia.

4

KREM WANILIOWY W misce umieszczamy 50g śmietanki kremówki, żółtka, cukier oraz nasionka z laski wanilii. Ubijamy przez ok. 5 minut. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, tylko do jej przykrycia i podgrzewamy tylko do jej rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej masy, dokładnie mieszamy. Pozostałą część śmietany (200 g) lekko ubijamy (nie na sztywno). Śmietanę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

5

SKŁADANIE CIASTA Do formy (użyłam formy Silikomart) wlewamy mus malinowy i wkładamy do stężenia do lodówki (ok. 1h) lub do zamrażalnik co zdecydowanie przyspieszy ten proces. Na mus wykładamy żelkę malinową i zalewamy kremem waniliowym i ponownie umieszczamy w lodówce. Jako ostatni element wkładamy przygotowany biszkopt i wylewamy pozostały krem do wyrównania spodu ciasta. Całość wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc tak, by ciasto zamarzło. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z formy silikonowej i od razu dekorujemy zamszem w spray’u. Ciasto umieszczamy w lodówce by się rozmroziło. Po kilku godzinach jest gotowe do spożycia 

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.