Deser
Malinove love
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
BISZKOPT Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na puszystą masę (ok. 10 min mikserem planetarnym lub 15 min. mikserem ręcznym) Do oddzielnej miski przesiewamy mąki, które następnie dodajemy do ubitej z jajek i cukru masy. Mieszamy delikatnie szpatułą. Na koniec dodajemy masło: bardzo miękkie, ogrzane w temperaturze pokojowej lub wcześniej roztopione i ostudzone. Delikatnie mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC z termoobiegiem przez około 12 - 15 min.
2
MALINOWA ŻELKA Maliny wraz z cukrem zagotowujemy aż do ich całkowitego rozpadnięcia. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy na ok. 8-10 min by spęczniała. Po tym czasie dodajemy żelatynę do musu malinowego, dokładnie mieszamy i wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą co ułatwi nam jej wyjęcie. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. godzinę.
3
MUS MALINOWY W garnku umieszczamy maliny, dodajemy cukier oraz sok z cytryny i zagotowujemy do całkowitego rozpadnięcia owoców często mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. W drugim garnku zagotowujemy śmietankę kremówkę po czym również zestawiamy do wystudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody (tylko do jej przykrycia) i odstawiamy by spęczniała na ok. 5 min. Po tym czasie dodajemy żelatynę do owoców a następnie do lekko ostudzonej śmietanki. Mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy, odstawiamy do wystudzenia.
4
KREM WANILIOWY W misce umieszczamy 50g śmietanki kremówki, żółtka, cukier oraz nasionka z laski wanilii. Ubijamy przez ok. 5 minut. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, tylko do jej przykrycia i podgrzewamy tylko do jej rozpuszczenia. Ostudzoną żelatynę dodajemy do ubitej masy, dokładnie mieszamy. Pozostałą część śmietany (200 g) lekko ubijamy (nie na sztywno). Śmietanę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
5
SKŁADANIE CIASTA Do formy (użyłam formy Silikomart) wlewamy mus malinowy i wkładamy do stężenia do lodówki (ok. 1h) lub do zamrażalnik co zdecydowanie przyspieszy ten proces. Na mus wykładamy żelkę malinową i zalewamy kremem waniliowym i ponownie umieszczamy w lodówce. Jako ostatni element wkładamy przygotowany biszkopt i wylewamy pozostały krem do wyrównania spodu ciasta. Całość wkładamy do zamrażalnika najlepiej na całą noc tak, by ciasto zamarzło. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z formy silikonowej i od razu dekorujemy zamszem w spray’u. Ciasto umieszczamy w lodówce by się rozmroziło. Po kilku godzinach jest gotowe do spożycia