Przystawka

Tort sałatkowy

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $$
  • Gotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- blender

SKŁADNIKI:

Biszkopt szpinakowy - tortownoca 24 cm srednicy
3 jaja
150g swiezego szpinaku
1/4 szkl. Oleju rzepakowego
2 zabki czosnku
1/3 lyzeczki galki muszkatołowej
1/3 lyzeczki soli
1/3 lyzeczki pieprzu
3 lyzki maki pszennej
1/3 lyzeczki proszku do pieczenia
Do reszty salatki
1 serek jogurtowy np. Almette
2 piersi z kurczaka
Przyprawa kebab-gyros
Kurkuma
2 lyzki oleju rzepakowego
6 lyzek majonezu
3 pelne lyzki ketchupu
200 g zoltego sera w kawalku
1 duzy sloik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
40 g startej mozareli
1 puszka groszku konserwowego
2 duze peczki szczypiorku

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: szpinak myjemy i osuszamy. Miksujemy z dodakiem zoltej, oleju, czosnku, i przypraw w gladki krem. Bialka ubijamy ze szczypta soli, a nastepnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesiana z proszkiem do piecenia make i delikatnie lyzka mieszamy. Wylewamy na wylozona wczesnieh papierem blaszke i pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku 30 minit. Przestudzony przekladamy na talerz i smarujemy caloac serkiem jogurtowym

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.