• Ciasto czekoladowo-orzechowe

Deser

Ciasto czekoladowo-orzechowe

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Gotujący

Przepis podstawowy

1

Odłóż 15 orzechów. Resztę orzechów umieść na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku ok 5-8 minut, aż się zarumienią, a skorupki zaczną pękać. Orzechy umieść w ścierce, pocierając pozbaw je skórek, przełóż do miski. Zamontuj malakser w ramieniu robota. 300 g orzechów po przestudzeniu umieść w malakserze i zrób z nich masło orzechowe - miksuj ok 10-15 minut aż całość będzie całkowicie gładka i płynna.

2

Do misy robota włóż czekoladę, 50 g masła orzechowego (resztę zachowaj do innych dań) , wlej mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody – podgrzej aż czekolada się rozpuści, a całość się połączy. Odstaw na bok, dodaj oliwę, ocet i syrop klonowy, wymieszaj mieszadłem elastycznym.

3

Resztę uprażonych orzechów zmiel na proszek - odłóż 2 łyżeczki. Pozostałe zmiksowane orzechy przełóż do misy, dodaj mąkę, proszek i sól. Zamontuj mieszadło elastyczne, dolej wodę gazowaną, całość wymieszaj na gładką masę.

4

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.

5

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj czekoladą wierzch ciasta, posyp pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudź przed pokrojeniem

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- malakser

- mieszadło elastyczne

SKŁADNIKI:

400 g orzechów laskowych
50 g gorzkiej czekolady
100 g syropu klonowego albo daktylowego lub z agawy
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki octu jabłkowego lub ocet z białego wina
100 ml mleka kokosowego opcjonalnie
250 g mąki orkiszowej typ 1000
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 ml wody gazowanej
100 g gorzkiej czekolady

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.