Deser
Ciasto czekoladowo-orzechowe
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $
- Gotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- malakser
- mieszadło elastyczne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Odłóż 15 orzechów. Resztę orzechów umieść na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku ok 5-8 minut, aż się zarumienią, a skorupki zaczną pękać. Orzechy umieść w ścierce, pocierając pozbaw je skórek, przełóż do miski. Zamontuj malakser w ramieniu robota. 300 g orzechów po przestudzeniu umieść w malakserze i zrób z nich masło orzechowe - miksuj ok 10-15 minut aż całość będzie całkowicie gładka i płynna.
2
Do misy robota włóż czekoladę, 50 g masła orzechowego (resztę zachowaj do innych dań) , wlej mleko kokosowe i jeszcze 50 ml wody – podgrzej aż czekolada się rozpuści, a całość się połączy. Odstaw na bok, dodaj oliwę, ocet i syrop klonowy, wymieszaj mieszadłem elastycznym.
3
Resztę uprażonych orzechów zmiel na proszek - odłóż 2 łyżeczki. Pozostałe zmiksowane orzechy przełóż do misy, dodaj mąkę, proszek i sól. Zamontuj mieszadło elastyczne, dolej wodę gazowaną, całość wymieszaj na gładką masę.
4
Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto. Wstaw do piekarnika i piecz 35-40 minut. Przed wyciągnięciem sprawdź patyczkiem czy jest upieczone. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
5
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Posmaruj czekoladą wierzch ciasta, posyp pokruszonymi orzechami i odłożonymi całymi orzechami. Wystudź przed pokrojeniem