• Indyjskie Biryani z kurczaka w paście Tika Masala

Danie główne

Indyjskie Biryani z kurczaka w paście Tika Masala

  • Z mięsem
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Pasta tika masala Wszystkie podane suszone przyprawy umieszczamy w 1 miseczce i mieszamy. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca i olej rzepakowy. Oleju dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję lekko lejącej się pasty

2

Biryani Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w świeżo zrobionej paście Tika Masala. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.

3

W międzyczasie przy użyciu kostkarki kroimy paprykę, cebulę i marchewkę.

4

Gotujemy ryż: w garnku umieszczamy wodę, gotujemy ją. Dodajemy pół łyżeczki soli i wsypujemy ryż. Gotujemy ryż al dente.

5

Gdy mamy już gotowe mięso, ryż i warzywa umieszczamy je w foremce do pieczenia w kolejności: ryż, mięso, warzywa. I na sama górę ścierami kawałek imbiru.

6

Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni.

7

Potrawę możemy podawać przyozdobioną czarnuszką, która jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- kostkarka

SKŁADNIKI:

Indyjskie Biryani z kurczaka w paście tika masala
Pasta Tika Masala:
2 łyżeczki Kurkuma mielona
2 łyżeczki Papryka słodka
0,5 łyżeczki Kmin rzymski
0,5 łyżeczki Kolendra mielona
1,5 łyżeczki Pasta z tamaryndowca
0,5 łyżeczki Mielony czosnek
0,5 łyżeczki Suszony liść kozieradki
0,5 łyżeczki Suszony liść kolendry
0,5 łyżeczki Mielona gorczyca
Olej rzepakowy
Biryani:
50 g ryż
150 g piersi z kurczaka
0,5 papryki
1 marchew
1 mała cebulka
Kawałek świeżego imbiru
Czarnuszka

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.