Danie główne
Indyjskie Biryani z kurczaka w paście Tika Masala
- Z mięsem
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- kostkarka
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Pasta tika masala Wszystkie podane suszone przyprawy umieszczamy w 1 miseczce i mieszamy. Następnie dodajemy pastę z tamaryndowca i olej rzepakowy. Oleju dodajemy tyle aby uzyskać konsystencję lekko lejącej się pasty
2
Biryani Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę i marynujemy w świeżo zrobionej paście Tika Masala. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
3
W międzyczasie przy użyciu kostkarki kroimy paprykę, cebulę i marchewkę.
4
Gotujemy ryż: w garnku umieszczamy wodę, gotujemy ją. Dodajemy pół łyżeczki soli i wsypujemy ryż. Gotujemy ryż al dente.
5
Gdy mamy już gotowe mięso, ryż i warzywa umieszczamy je w foremce do pieczenia w kolejności: ryż, mięso, warzywa. I na sama górę ścierami kawałek imbiru.
6
Wstawiamy do piekarnika na około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
7
Potrawę możemy podawać przyozdobioną czarnuszką, która jest nieodłącznym elementem kuchni indyjskiej.