Przystawka

Babeczki z jajkiem przepiórczym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: Jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręcamy i przez energiczny, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka

2

Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy za pomoca mieszadła K. Zmieniamy mieszadło K na hak. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą cześć mąki, doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Ciasto porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, tak aby jak najmniejsza jego cześć wystawała. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na dolnym poziomie ok. 25 min.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na 12 babeczek:
12 jajek przepiórczych,
15 g świeżych drożdży,
250 g mąki tortowej extra do wypieków,
150 ml wody,
½ płaskiej łyżeczki cukru,
1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą,
1 duże jajko,
sól do smaku,
pęczek szczypiorku,
1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej,
1 łyżeczka czarnuszki,
ponadto:
olej rzepakowy do posmarowania ciasta,
czarnuszka do posypania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.