Przystawka
Babeczki z jajkiem przepiórczym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Foremki sylikonowe oprószamy mąką. Jajka gotujemy i obieramy ze skorupek. Osuszamy papierowym ręcznikiem i obtaczamy w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: Jajka przepiórcze wkładamy do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymamy 2-3 min, następnie zalewamy zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? pojedynczo wkładamy do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręcamy i przez energiczny, krótkim ruchem uderzamy jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiemy ją z jajka
2
Drożdże rozpuszczamy z ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. Dodajemy jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie miksujemy za pomoca mieszadła K. Zmieniamy mieszadło K na hak. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy pozostałą cześć mąki, doprawiamy solą do smaku. Na sam koniec dodajemy czarnuszkę i posiekany szczypiorek, mieszamy. Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka. Ciasto porcjujemy do 12 foremek na babeczki, na środek wkładamy pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie nam rosło, dociskamy jajko, tak aby jak najmniejsza jego cześć wystawała. Piekarnik nastawiamy na 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta smarujemy olejem, delikatnie, żeby nam nie opadło, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na dolnym poziomie ok. 25 min.