Przystawka
Wyborne babeczki z jajkiem przepiórczym
- Wege
- Łatwy
- Do 60 min
- $
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- hak do ciasta
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Foremki sylikonowe oprósz mąką. Odstaw.
2
Jajka ugotuj i obierz ze skorupek. Osusz papierowym ręcznikiem i obtocz w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: Jajka przepiórcze wkłóż do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymaj 2-3 min, następnie zalej zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? pojedynczo włóż do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręć i energicznym, krótkim ruchem uderzaj jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiesz ją z jajka
3
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej.
4
W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, w misie robota umieść jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie mieszaj przez 30 sek ustawiając prędkość na "3".
Zamień trzepaczkę na hak do ciasta. ustaw prędkość robota na "2" cały czas miksując, dodawaj pozostałą cześć mąki, oraz szczyptę soli. Na sam koniec dodaj czarnuszkę i posiekany szczypiorek, wyłacz robot.
Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka.
5
Ciasto podziel do 12 foremek na babeczki, na środek wkłóż pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie rosło, dociskaj jajko, tak aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.
6
Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj olejem. Teraz bardzo delikatnie, posyp czarnuszką.
Piecz na dolnym poziomie (bez termoobiegu) ok. 25 min.