• Wyborne babeczki z jajkiem przepiórczym

Przystawka

Wyborne babeczki z jajkiem przepiórczym

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 60 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Foremki sylikonowe oprósz mąką. Odstaw.

2

Jajka ugotuj i obierz ze skorupek. Osusz papierowym ręcznikiem i obtocz w mące, dzięki temu jajko przyklei się do ciasta. Rada: Jajka przepiórcze wkłóż do zimnej wody, zagotowujemy ją i od razu zdejmujemy z ognia. W gorącej wodzie jajko trzymaj 2-3 min, następnie zalej zimną wodą i pozostawiamy ok. 5 min. Jak najłatwiej obrać jajka? pojedynczo włóż do słoiczka z niewielką ilością wody (1-2 cm wody) zakręć i energicznym, krótkim ruchem uderzaj jajkiem o boki słoiczka. Skorupka będzie drobno popękana i jednym, dwoma ruchami zdejmiesz ją z jajka

3

Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i pozostawiamy na ok. 10 min w temp pokojowej. 

4

W ramieniu robota zamontuj trzepaczkę, w misie robota umieść jajko, sól, musztardę, pieprz i 1 łyżeczkę soli, całość dokładnie mieszaj przez 30 sek ustawiając prędkość na "3".

Zamień trzepaczkę na hak do ciasta. ustaw prędkość robota na "2" cały czas miksując, dodawaj pozostałą cześć mąki, oraz szczyptę soli. Na sam koniec dodaj czarnuszkę i posiekany szczypiorek, wyłacz robot.

Ciasto powinno być gładkie, ale klejące, do nabrania łyżka.

5

Ciasto podziel do 12 foremek na babeczki, na środek wkłóż pionowo jajeczka i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Kiedy ciasto będzie rosło, dociskaj jajko, tak aby jak najmniejsza jego cześć wystawała.

6

Piekarnik nagrzej do 180°C. Przed pieczeniem wierzch ciasta posmaruj olejem. Teraz bardzo delikatnie, posyp czarnuszką.

Piecz na dolnym poziomie (bez termoobiegu) ok. 25 min.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- hak do ciasta

SKŁADNIKI:

Składniki na 12 babeczek:
12 jajek przepiórczych,
15 g świeżych drożdży,
250 g mąki tortowej extra do wypieków,
150 ml wody,
½ płaskiej łyżeczki cukru,
1 płaska łyżeczka pieprzy młotkowanego z kolendrą,
1 duże jajko,
sól do smaku,
pęczek szczypiorku,
1 kopiasta łyżeczka musztardy chrzanowej,
1 łyżeczka czarnuszki,
ponadto:
olej rzepakowy do posmarowania ciasta,
czarnuszka do posypania.

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.