• Tort z kremem waniliowo- czekoladowym

Deser

Tort z kremem waniliowo- czekoladowym

  • Wege
  • Średni
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Biszkopt: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżką delikatnie wymieszać z ubitą masą. Tortownicę o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i delikatnie wyrównać. Wstawić do nagranego do 180C piekarnika. Piec ok. 15 min. Czynność powtarzamy trzy krotnie aby uzyskać trzy jednakowe biszkopty. Jeden biszkopt można zrobić kakaowy zastępując jedną łyżkę mąki płaską łyżką kakao. Sposób przygotowania taki sam jak przy jasnym biszkopcie.

2

Krem: Sposób przygotowania: Margarynę i masło ubić na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Tak przygotowaną masę należy wolnym strumieniem wlać do ubitej margaryny z masłem cały czas mieszając robotem na wolnych obrotach. Na samym końcu dolać wolnym strumieniem ok dwa kieliszki spirytusu, cały czas mieszając masę na wolnych obrotach. Tak powstały krem dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao do koloru. Druga część zostaje bez zmian.

3

Wykonanie: Na jasny biszkopt wyłożyć część kremu czekoladowego, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Przykryć drugim kakaowym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć waniliowy krem, równomiernie rozsmarować. Przykryć ostatnim jasnym biszkoptem. Całość tortu wysmarować pozostałym waniliowym lub czekoladowym kremem. Pozostawić do schłodzenia.

4

Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej roztopić gorzką i mleczną czekoladę z dodatkiem masła. Boki tortu polać ostudzoną!! - (aby krem się nie zwarzył) czekoladą. Udekorować według własnego uznania. Smacznego :)

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- trzepaczka

- mieszadło uniwersalne

SKŁADNIKI:

Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki cukru
4 płaskie łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
*kakao ( jedna płaska łyżka)
Krem:
2 kostki margaryny palmy
1 kostka masła
3 jajka
2 cukry waniliowe
spirytus (ok dwa kieliszki)
kakao do koloru
Polewa czekoladowa:
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
łyżka masła

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.