Deser
Tort z kremem waniliowo- czekoladowym
- Wege
- Średni
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- trzepaczka
- mieszadło uniwersalne
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Biszkopt: Jaja ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, łyżką delikatnie wymieszać z ubitą masą. Tortownicę o średnicy 28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę przelać do tortownicy i delikatnie wyrównać. Wstawić do nagranego do 180C piekarnika. Piec ok. 15 min. Czynność powtarzamy trzy krotnie aby uzyskać trzy jednakowe biszkopty. Jeden biszkopt można zrobić kakaowy zastępując jedną łyżkę mąki płaską łyżką kakao. Sposób przygotowania taki sam jak przy jasnym biszkopcie.
2
Krem: Sposób przygotowania: Margarynę i masło ubić na puszystą masę. W osobnym naczyniu ubić jaja z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną masę. Tak przygotowaną masę należy wolnym strumieniem wlać do ubitej margaryny z masłem cały czas mieszając robotem na wolnych obrotach. Na samym końcu dolać wolnym strumieniem ok dwa kieliszki spirytusu, cały czas mieszając masę na wolnych obrotach. Tak powstały krem dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao do koloru. Druga część zostaje bez zmian.
3
Wykonanie: Na jasny biszkopt wyłożyć część kremu czekoladowego, równomiernie rozsmarować na całej powierzchni. Przykryć drugim kakaowym biszkoptem. Na wierzch wyłożyć waniliowy krem, równomiernie rozsmarować. Przykryć ostatnim jasnym biszkoptem. Całość tortu wysmarować pozostałym waniliowym lub czekoladowym kremem. Pozostawić do schłodzenia.
4
Polewa czekoladowa: W kąpieli wodnej roztopić gorzką i mleczną czekoladę z dodatkiem masła. Boki tortu polać ostudzoną!! - (aby krem się nie zwarzył) czekoladą. Udekorować według własnego uznania. Smacznego :)