• Poranne ciasto kawowe

Deser

Poranne ciasto kawowe

  • Wege
  • Łatwy
  • Do 30 min
  • $
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C.

2

Zacznij od umieszczenia masła i drobnego cukru w misie robota kuchennego, po zamocowaniu mieszadła K. Ustaw prędkość pracy robota na 2 i ubijaj przez 5 minut, aż powstanie jasna i puszysta masa.

3

Stopniowo dodawaj jaja, następnie esencję migdałową, sok z cytryny i jogurt, aż składniki dokładnie się połączą.

4

Dodaj mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy włoskie i miksuj z minimalną prędkością. Przerwij miksowanie, gdy tylko składniki się połączą.

5

Rozsmaruj połowę ciasta na dnie natłuszczonej, wyłożonej papierem formy do pieczenia o średnicy 23 cm, a następnie rozsmaruj łyżką konfiturę malinową i dodaj pozostałą częścią ciasta. Posyp po wierzchu cukrem demerara i udekoruj połówkami orzechów włoskich.

6

Piecz na środkowej półce wcześniej rozgrzanego piekarnika przez 30-40 minut, aż ciasto wyrośnie i będzie sprężyste w dotyku.

7

Pozostaw w formie na 5 minut, a następnie obróć formę i wyjmij ciasto na kratkę do wystudzenia.

Podawaj z filiżanką gorącej kawy.

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Masło, miękkie
115 g
Cukier drobny
115 g
Jaja
2
Esencja migdałowa
1 łyżeczka
Sok z cytryny
1 łyżka
Jogurt naturalny
150 g
Mąka pszenna
225 g
Sól
pół łyżeczki
Proszek do pieczenia
2 łyżeczki
Siekane orzechy włoskie
50 g
Konfitura malinowa
3 łyżki
Cukier demerara
1 łyżka
Połówki orzechów włoskich
75 g

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.