Danie główne
Domowa biała kiełbaska
- Z mięsem
- Trudny
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- maszynka do mielenia mięsa
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Mięsa oczyszczamy, mielimy: oczek drobne sitko, karkówka szarpak, łopatka i szynka średnie sitko.
2
Dokładamy pozostałe składniki, na 2 razy zalewamy bardzo bardzo zimną wodą (ponad litr) i dłuuugo i starannie wyrabiamy (przyda sie pomoc męskich silnych dłoni). Odstawiamy na 2 godzinki żeby się przegryzło.
3
Jelita moczymy również w zimnej wodzie, zmieniając ją 2, 3 krotnie
4
Do mięsa dodajemy znów lodowatą wodę (ok o,5litra) i dokładnie wyrabiamy.
5
Na końcówkę maszynki nakładamy lejek do kiełbas, lekko go oliwimy i bardzo delikatnie naciągamy jelita, wołamy pomocy i na 4 ręce, na wolnych obrotach napełniamy je pyszną mięsną masą. Nie napełniamy ich bardzo ciasno, gdyż trzeba będzie jeszcze pozwijać na kiełbaski o długości nam odpowiadającej.
6
Pracy więcej niż 90 minut, ale satysfakcja warta każdej chwili spędzonej przy jej przygotowywaniu. Mrożę surową, nie sparzam, więc ważne jest, by mięso nie było wcześniej mrożone