• Domowa biała kiełbaska

Danie główne

Domowa biała kiełbaska

  • Z mięsem
  • Trudny
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przepis podstawowy

1

Mięsa oczyszczamy, mielimy: oczek drobne sitko, karkówka szarpak, łopatka i szynka średnie sitko.

2

Dokładamy pozostałe składniki, na 2 razy zalewamy bardzo bardzo zimną wodą (ponad litr) i dłuuugo i starannie wyrabiamy (przyda sie pomoc męskich silnych dłoni). Odstawiamy na 2 godzinki żeby się przegryzło.

3

Jelita moczymy również w zimnej wodzie, zmieniając ją 2, 3 krotnie

4

Do mięsa dodajemy znów lodowatą wodę (ok o,5litra) i dokładnie wyrabiamy.

5

Na końcówkę maszynki nakładamy lejek do kiełbas, lekko go oliwimy i bardzo delikatnie naciągamy jelita, wołamy pomocy i na 4 ręce, na wolnych obrotach napełniamy je pyszną mięsną masą. Nie napełniamy ich bardzo ciasno, gdyż trzeba będzie jeszcze pozwijać na kiełbaski o długości nam odpowiadającej.

6

Pracy więcej niż 90 minut, ale satysfakcja warta każdej chwili spędzonej przy jej przygotowywaniu. Mrożę surową, nie sparzam, więc ważne jest, by mięso nie było wcześniej mrożone

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- maszynka do mielenia mięsa

SKŁADNIKI:

Boczek 2,5kg
karkówka 2,5kg
łopatka, 3,5kg,
szynka 1,5kg
Sól 190g,
pieprz 10g,
pieprz ziołowy 10g,
majeranek 40g,
czosnek dwie spore główki,
lodowata woda,

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.