Deser
Ciasto z budyniem i jabłkami które znika w mig
- Wege
- Łatwy
- Powyżej 60 min
- $$
- Niegotujący
Przystawki, których będziesz potrzebować:
- mieszadło K
SKŁADNIKI:
Przepis podstawowy
1
Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, wbijamy jajka i żeby ciasta nie ogrzać wyrabiamy przy użyciu końcówki K. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na godzinę.
2
Blaszkę 24/28cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, 2/3 ścieramy na tarce, równomiernie rozkładamy w blaszce, (ładnie będzie wyglądało jak zrobicie na bokach rancik) uklepujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180' 10-15 minut
3
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dowolne kawałki, ja wybrałam sporą kostkę.
4
Część mleka podgrzewamy w reszcie rozpuszczamy budynie i mąkę, kiedy mleko gorące łączymy i.... mieszamy, mieszamy, mieszamy, kiedy jeszcze masa nie jest całkiem gęsta, dodajemy łyżkę masła i wciąż mieszamy. Odstawiamy na 5 minut i łączymy ze sobą masę i jabłka.
5
Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłkami, zasypujemy pozostałym ciastem (również użyłam tarki) wyrównujemy i pieczemy w temp 160' góra dól, bez termoobiegu, (ja wkładam na 2 szyne od dołu), ok 50minut (do uzyskania pięknego złotego koloru)
6
Po upieczeniu dajemy mu odpocząć 3 minuty i wyjmujemy z blaszki, żeby sie nie zaparzyło. Nie potrafiąc sie opanować, odcinamy spory kawałek i nie bacząc na jego temperaturę zajadamy, starając sie nie poparzyć języka i podniebienia <3