• Ciasto z budyniem i jabłkami które znika w mig

Deser

Ciasto z budyniem i jabłkami które znika w mig

  • Wege
  • Łatwy
  • Powyżej 60 min
  • $$
  • Niegotujący

Przystawki, których będziesz potrzebować:

- mieszadło K

SKŁADNIKI:

Składniki na ciasto:
1 szkl mąki pszennej (użyłam 450)
250g masła
1 szkl cukru pudru
2 łyżki cukru wanilinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Masa budyniowa:
o,5 l mleka
2 opakowania budyniu śmietankowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
Łyżka masła
5 jabłek (miałam słodkie Szampion'y)

Przepis podstawowy

1

Wszystkie składniki sypkie mieszamy ze sobą, dodajemy zimne masło pokrojone na małe kawałki, wbijamy jajka i żeby ciasta nie ogrzać wyrabiamy przy użyciu końcówki K. Ciasto zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na godzinę.

2

Blaszkę 24/28cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na 3 części, 2/3 ścieramy na tarce, równomiernie rozkładamy w blaszce, (ładnie będzie wyglądało jak zrobicie na bokach rancik) uklepujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180' 10-15 minut

3

Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w dowolne kawałki, ja wybrałam sporą kostkę.

4

Część mleka podgrzewamy w reszcie rozpuszczamy budynie i mąkę, kiedy mleko gorące łączymy i.... mieszamy, mieszamy, mieszamy, kiedy jeszcze masa nie jest całkiem gęsta, dodajemy łyżkę masła i wciąż mieszamy. Odstawiamy na 5 minut i łączymy ze sobą masę i jabłka.

5

Na podpieczony spód wykładamy masę z jabłkami, zasypujemy pozostałym ciastem (również użyłam tarki) wyrównujemy i pieczemy w temp 160' góra dól, bez termoobiegu, (ja wkładam na 2 szyne od dołu), ok 50minut (do uzyskania pięknego złotego koloru)

6

Po upieczeniu dajemy mu odpocząć 3 minuty i wyjmujemy z blaszki, żeby sie nie zaparzyło. Nie potrafiąc sie opanować, odcinamy spory kawałek i nie bacząc na jego temperaturę zajadamy, starając sie nie poparzyć języka i podniebienia <3

ZamknijStrona używa cookies (ciasteczek). W przeglądarkach internetowych można zmienić ustawienia dotyczące cookies. Zablokowanie możliwości zapisywania plików cookies może spowodować utrudnienia lub brak działania niektórych funkcji serwisu. Niedokonanie zmian ustawień przeglądarki internetowej na ustawienia blokujące zapisywanie plików cookies jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na ich zapisywanie.